Szörnyen környezetszennyező a romantika

2017. február 16. csütörtök - 19:19 / piacesprofit.hu
  •    

A szerelmesek ünnepe környezetvédelmi szempontból minden, csak nem romantikus. Minden ünnep rengeteg szemetet termel, de a szerelmesek napja különösen. Még a sok rózsa is árt a környezetnek.

A karácsony után a szerelmesek napja okozza a legnagyobb hulladékmennyiséget az évben. Az ajándékok önmagukban, illetve azoknak csomagolóanyagai jelentősen terhelik a környezetünket, ezért ebben az időszakban még fontosabb, hogy amikor csak tehetjük, szelektíven gyűjtsük a hulladékot.

Nem titok, hogy az ünnepek – és nagy általánosságban az ajándékok – rengeteg szemetet termelnek: műanyag dobozok, étel- és italmaradékok, csomagolópapírok, masnik stb. Nem is gondolnánk, mekkora terhet jelent ez a környezetünknek: a GD Environmental számszerűsítette a Valentin-napi ajándékozást. Az angol vállalat korábbi kutatásából kiderül, hogy az angolok 180 millió rózsát dobnak ki a szemétbe a Bálint-napot követően, valamint több mint 36 millió szívecske alakú csokisdoboz és közel 24 millió köszöntőkártya végzi a szemétben.

hervadt virágok a földön

Kép: Pexels

Mi magunk azonban romantikus ünnep után a környezetünk felé is kifejezhetjük törődésünket: ha már a kapott ajándékok csomagolóanyag-mennyiségére nem volt ráhatásunk, a csomagolóanyagokból, amit lehet, használjunk fel újra. Amit pedig mi magunk már nem tudunk használni, de újrahasznosítható, azt gyűjtsük szelektíven. A helyes kuka használata hozzájárul a hulladéklerakókra kerülő szemét mennyiségének csökkentéséhez, és biztosítja az értékes nyersanyagok újrahasznosítását.

Csak kamuzzuk a szelektív gyűjtést
Magyarországon 2015-ben 2,2 millió tonna lakossági hulladék keletkezett, aminek mindössze a 10 százalékát gyűjtötték szelektíven. Bár sokan állítják, hogy figyelnek erre, valójában elég rosszul állunk.

Nem is gondolnánk, de a hatalmas rózsamennyiségek is rossz hatással vannak környezetünkre. A februári fagyos napok nem kedveznek a virágzásnak, éppen ezért importálni kell a rózsákat meleg helyekről, aminek szállítása nem mondható környezetkímélőnek. Azonban, hogy mégis pozitív kimenetele legyen a dolognak, az elszáradt virágokat dobjuk a zöldhulladék-zsákba. Így ahelyett, hogy elégetnék, vagy lerakóra kerülne, komposztálás után újra visszakerül a természetes körforgásba.

„Magyarországon évente több mint kétmillió tonna lakossági hulladék keletkezik, és a magyarok a hulladéknak mindössze a 10 százalékát gyűjtik szelektíven. A szelektíven gyűjthető hulladék legnagyobb részét az élelmiszer és a fogyasztási cikkek csomagolóanyagai teszik ki. Kis odafigyeléssel mindenki hozzájárulhat a környezetünk kíméléséhez. Valentin-nap után például a papírból készült csokisdobozokat dobjuk a szelektív kukába, így ezek a papírgyárakba alapanyagként újrahasznosításra kerülnek” – nyilatkozta a téma szakértője, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója, Miklós Zsolt.