Osló nem vacakol, véget vet a műanyagnak

2018. május 17. csütörtök - 19:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Bizottság arra készül, hogy eltiltsa az egyszer használatos műanyagok felhasználását. A készülő rendszabályt mind a gazdaság, mind a környezetvédők bírálták – miközben Osló polgármestere bejelentette: a norvég főváros lesz az első a világon, ahol maradéktalanul eltiltják az ilyen műanyag-termékek használatát.

A Bizottság május végén hozza nyilvánosságra a tervezett rendszabályt. Kiszivárgott értesülések szerint egész sor termék használatát kívánják eltiltani: ide tartoznának az egyszer használatos evőeszközök, tányérok, szívószálak, vattapálcikák, a léggömbök plasztik szárai.

Míg az adott termékek forgalmazását eltiltanák az EU-ban, más műanyag cikkeknél szigorúbb megjelölési – és dizájn-előírásokat vezetnek be. Emellett köteleznék a tagállamokat, hogy “határozottan csökkentsék” más, igen elterjedt termékek, mint a műanyag kávéscsészék használatát.

Fotó: Euractiv

Fotó: Euractiv

A petpalackokat úgy kellene majd gyártani, hogy fedőik, kupakjaik ne legyenek leválaszhatók és 2025-től a palackok 90 százalékát be kellene majd gyűjteni.

Az Unió elgondolásai alapján a termékeken, illetve csomagolásukon közérthetően fel kell majd tüntetni, milyen következményekkel jár az adott termék megvásárlása, használata – így a vásárló megfontolhatja, megvásárolja-e azt.

A javaslatban szerepel, hogy a környezetszennyező termékek gyártói viseljék az anyagi felelősséget azok begyűjtéséért és megsemmisítéséért.

Plasztiklábnyom: beszól a márkáknak a műanyagellenes mozgalom
Egyre több márka vesz igénybe újrahasznosított műanyagot termékei gyártásához. A Greenpeace pedig a környezettudatos fogyasztóknak ad hangot a #BreakFreeFromPlastic-kampánnyal. Ennek petícióját eddig egymillióan írtak alá.

Környezetvédő szervezetek túl általánosnak, így megkerülhetőnek tartják a fogalmazást, miszerint “határozottan” csökkenteni kell a műanyag cikkek használatát. Bírálják azt is, hogy a rendszabály lehetőséget adna az úgynevezett “bio-műanyagok” használatára, mivel azok ugyancsak környezeti problémákat okoznak.

Miközben a vita folyik, a norvég főváros máris lépett: Oslóban a város igazgatása a jelenlegi készletek kifutása után nem használ egyszer használatos műanyag termékeket és a gazdasággal együttműködve általában véget vetnek a fővárosban a műanyagokkal való környezetszennyezésnek.

(Forrás: Euractiv)