Őserdőket irtanak ki a testápolószereink kedvéért?

2010. március 19. péntek - 17:40 / Kriston László
  •    

A világ egyik legnagyobb vegyi és kozmetikai vállalata, a Unilever a BBC leleplező dokumentumfilmje után megváltoztatta részvételét Indonézia erdőgazdálkodásában: a döntés oka, hogy az országban az őshonos fafajtákat hatalmas területeken vágják ki és helyettesítik be frissen ültetett olajpálmákkal, melynek húsos gyümölcshéja szolgáltatja a kozmetikai termékek szinte minden fajtájához a növényi olajat. Az őserdők drasztikus kiirtása azonban hatalmas károkat jelent a bioszféra sokszínűségére nézve és a kivágott fákból rengeteg CO2-t szabadít fel, szennyezve a légkört.

Indonézia és Malajzia adják a világ pálmaolaj-termésének 80 százalékát. A termelésben Indonézia nemrég lehagyta Malajziát: idén 23 millió tonnát juttat a piacra szemben Malajzia 18,1 millió tonnájával.

A rotterdami és londoni székhelyű Unilever évente 1,3 millió tonna olajpálmát használ termékei előállításához. A cég már kötelezte magát, hogy 2015-től csakis olyan beszállítóktól vásárol pálmaolajat, amelyek megfelelnek a környezeti fenntarthatóság sztenderdjeinek.

Az elmúlt hónapokban a Unilever jelentős lépéseket tett ebbe az irányba: decemberben felmondta 32,6 millió dollár értékű szerződését a PT Smartlal, Indonézia legnagyobb olajpálmafa-szállítója, a Sinar Mas leányvállalatával, amely évek óta áll a támadások kereszttüzében őserdőket pusztító tevékenysége miatt. A közelmúltban a Sinart csapatostul hagyták el a nyugati székhelyű multicégek.

Február végén a Unilever továbbá kikötötte helyi beszállítóinak: nem szerződhetnek a Duta Palma társasággal sem. A döntésre a BBC egyik leleplező dokumentumfilmje késztette a vállalatot. A Duta Palma formálisan tagja az indonéziai és malajziai résztvevők által alapított Fenntartható Olajpálma Kerekasztalnak (RSPO), melynek feladata minősíteni e cégek tevékenységét környezeti szempontból. A Unilever elhatárolódása erős nyomást gyakorol a szervezetre, hogy szigorítsa a tagjai iránt támasztott követelményeket, valamint az ellenőrzést, hogy betartják-e azokat? Az RSPO-t már sok kritika érte azért, hogy hatékony szankciók híján csak valamiféle látszattevékenységet folytat.

Az erdőirtásért nemcsak a magánszektor, hanem a politikai vezetés is felelős: az indonéz kormány óriási területekre ad olajpálma-koncessziókat. Indonézia olajpálmafa-telepeinek egynegyede, mintegy 7,6 millió hektárnyi terület külföldi tulajdonosok, illetve külföldiek által birtokolt helyi cégek kezében van. Az ország mezőgazdasági minisztere március elején úgy reagált, "nem fair" a Unilever bojkott-akciója.

Őserdők helyett olajpálma-ültetvények
-Erdőirtás
-A fakivágásnál hatalmas CO2-mennyiség jut a fákból a levegőbe
-Csökken a biodiverzitás, kihalnak állatfajok

Az olajpálma-termesztés környezeti ára

A pálmaolaj a természet legtermékenyebb olajmagja, mert egy példánya több növényi olajat kínál, mint bármely más növényfajta (pl. szója, repce). A pálmaolajfa ültetése parlagon maradt földterületeken fenntarthatóbb módszer, mint őshonos őserdők és tőzegben gazdag erdőségek kiirtása, hogy annak helyén monokultúrás pálmaolajfa-ligeteket növesszenek. 1990 óta az ültetvényes fatermesztés közel fele az őserdők kárára történt – az őshonos fák kiirtásával. Ez állatfajok veszélyeztetetté válását okozta: a vadonban élő orángutánfajok, a szumátrai orrszarvúk, a szumátrai tigrisek és a kistestű elefántok a kihalás szélén állnak Indonéziában. Az erdőpusztítás és az ültetvények megjelenése ezenkívül gyakran okozott társadalmi feszültségeket.

Beérett a zöld kampány

A világ legnagyobb olajpálma-felvásárlójának minősülő Unilever legújabb döntései természetesen nem előzmények nélkül való: az óriáscég végre engedett annak a nyomásnak, amely környezetvédő csoportok és felelős fogyasztói szokásokat népszerűsítő szervezetek felől irányult rá.

Az erdőirtás hatalmas üvegházgáz-emissziót okoz, mert amikor kivágják a fákat, a bennük megkötött CO2-tartalom felszabadul és visszajut a levegőbe, felgyorsítva az éghajlatváltozást. Indonézia pontosan az őserdők kivágása miatt lett a világ 3. legnagyobb légszennyezője, amely címkét az indonéz kormányzat határozottan visszautasít.

Pálmaolaj a tőzsdén
Az indonéz kormány 2009-ben határozott úgy, a pálmaolaj előállítóknak évente félmillió tonnát terménytőzsdén kell eladniuk. Mégis 2009-ben mindössze az ország olajpálma-termésének 0,13 százaléka, megközelítőleg 29 000 tonna került értékesítésre a tőzsdén.
A növényi olaj-kereskedők és dél-kelet ázsiai ültetvényes vállalatok az indonéziai olajpálma szektor átláthatóságának hiányát jelölték meg annak okaként, hogy a határidős ügyletek Jakarta-i tőzsdéje (BBJ) nem tud hatékonyan foglalkozni olajpálma-ügyeletekkel. Megbízható, rendszeres és részletes adatközlés nélkül ez nem megy. Következésképp az olajpálma árfolyamát sem sikerült stabilizálni és elkülöníteni a deviza-árfolyamok ingadozásától.
A CME Group Inc, a világ vezető derivatívákban utazó cége tavaly bejelentette, hogy elindítja a dollár-alapú határidős ügyleteket a pálmaolaj-kereskedelemben a maláj tőzsde, a Bursa Malaysia árfolyamát használva alapul – ezzel lehetővé válik, hogy a malajziai pálmaolajat non-stop adják-vegyék a világban.