Nálunk műanyagból még a bio sem környezetbarát

2019. február 19. kedd - 20:12 / piacesprofit.hu
  •    

Magyarországon egyszerűen nincs arra infrastruktúra, hogy a megfelelően kezeljük a lebomló műanyagokat, ezért azok a legtöbbször a hulladéklerakókban, vagy az égetőkben végzik – hívták fel a figyelmet ökotudatos szervezetek.

A műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.

Mi a probléma a zöld megoldásnak titulált biológiailag lebomló műanyagokkal?

A téves kommunikációnak köszönhetően a lebomló műanyagokat régóta tartják számon, mint környezetbarát alternatívákat, holott ezen anyagokat az esetek döntő többségében egyszer használatos termékek formájában forgalmazzák (pl. eldobható poharak, szívószálak, zacskók). Egyszer használatos termékként az eldobó kultúra részét képezik, erősítve a lakosságban a mára berögződött rossz szemléletet, és továbbra is nyomást gyakorolva a természeti erőforrásokra.

Fotó: Flickr/johnhenryf

Fotó: Flickr/johnhenryf

További gond, hogy jelenleg Magyarországon a komposztálható műanyagok hulladékainak megfelelő kezelésére nincsen lehetőség, ezek a hulladékok így hulladéklerakókban és – égetőkben kötnek ki.

„A lebomló műanyagokból készült termékek gyors terjedésnek indultak a rendezvényszervezés területén, ugyanakkor jelenleg nincs kialakított infrastruktúra a szelektált begyűjtésre és a megfelelő hulladékkezelésre, így a bioműanyagra váltás a fenti probléma megoldása nélkül mindössze zöldrefestő intézkedés – mondta Csobay Krisztina, a Zöldövezet Társulás elnöke. – „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a jogszabályi környezet részesítse előnyben azokat szervezőket, akik valóban zöldre váltanak, azaz betétdíjas, visszaváltható rendszereket vezetnek be a kevesebb hulladék érdekében.”

Kína helyett kisebb ázsiai országokba viszik a műanyagszemetet
2018-ben Kína már nem vette át az EU és az USA szennyező, szétválogatatlan plasztikhulladékát újrafeldolgozásra. Ahelyett, hogy ez a helyi újrahasznosító vállalkozások szaporodását vonta volna magával, az Egyesült Államok cégei elkezdték kisebb ázsiai országokba szállítani a hulladékot. De ezek az országok is bekeményítenek.

További probléma, hogy a bioműanyagok küllemükben nagyon hasonlóak a sima műanyagokhoz, így „könnyen bekeverednek a műanyag szelektív gyűjtőkbe, újabb kihívások elé állítva az újrafeldolgozókat” – emelte ki Dr. Borosnyay Zoltán, a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Lebomlik, de nem „csak úgy”

„Ezek az anyagok valójában csak ipari körülmények között tudnak lebomlani, így házi komposztálásuk sem megoldás a kezelésükre” – tette hozzá Urbán Csilla, a Humusz Szövetség elnöke. – „Azt kell belátni, hogy a műanyagszennyezés fő okozója, hogy túlságosan sok olyan terméket gyártunk és használunk, amelyek rendkívül rövid idő alatt válnak – sok esetben kezelhetetlen – hulladékká. Az első és legfontosabb lépés az egyszer használatos termékek visszaszorítása, többek között újrahasználati rendszerek bevezetésével.”

Az állásfoglalást kiadó szervezetek az újrahasználati rendszerek minél szélesebb körű elterjedésén dolgoznak, a helyesen szétválogatott szelektív hulladék gyűjtésének segítésében elkötelezettek, valamint a körforgásos gazdaság támogatói.

„Magyarországon is egyre nő a környezettudatosan működő vendéglátóhelyek száma. A legtöbben jelentős erőfeszítéseket tesznek a műanyag hulladékuk csökkentése érdekében. Fontos, hogy ők is tisztában legyenek azzal, hogy a műanyag PLA-ra cserélése környezetvédelmi szempontból nem a legmegfelelőbb megoldás, itt szemléletbeli változásra van szükség. Nem szabad egyszer használatos anyagokban gondolkodnunk“ – mondta dr. Horvátth Sarolta a Felelős Gasztrohős Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor