Krumplitermelés a Marson? Hamarosan valóra válhat

2018. április 15. vasárnap - 10:00 / piacesprofit.hu
  •    

Termőföld és napfény használata nélkül, különleges üvegházban termesztenek zöldségeket az Antarktiszon egy kutatóállomáson, ugyanezzel a módszerrel a jövőben a Holdon vagy a Marson is elindulhat a termelés.

Sikeres volt az első aratás azon az antarktiszi kutatóállomáson, amelyen azt tesztelik, hogyan lehetne a jövőben más bolygókon is zöldségeket termeszteni – írja a Business Insider. A német Neumayer Station III-on termőföld, napfény és peszticidek használata nélkül termesztettek zöldségeket egy csúcstechnológiájú üvegházban, konkrétan retket és uborkát.

2021-ben indul a világ első űrszállodája
800 ezer dollárba kerül majd egy éjszaka a houstoni Orion Span által tervezett űrállomáson, amelyet 2021-ben állítanának Föld körüli pályára.

Az üvegház, amelyben a zöldségeket termesztik azért különleges, mert benne a körülményeket úgy alakítják ki, hogy közben a külső hőmérséklet mínusz 20 fok alatt is lehet. Habár a NASA már termesztett sikeresen zöldséget a Nemzetközi Űrállomáson, a kutatók elmondása szerint az antarktiszi projekt célja, hogy többféle zöldséget tudjanak megtermelni szélsőséges körülmények között is. Így ugyanis egy napon a Holdon, vagy akár a Marson is lehetne majd zöldségeket termeszteni.