Döbbenetes módszerekkel készülnek az éghajlatváltozásra

2015. július 17. péntek - 19:33 / piacesprofit.hu
  •    

A tengerszint emelkedés miatt a vízen lebegő városok, mesterséges szuperfák, amelyek elnyelik a szmogot és hűsítik a településeket, újragondolt gyártelepek, mindez csak néhány példa, hogyan készülnek a városok az éghajlatváltozásra.

Kép: Flickr.com

Hollandia kétharmada a tengerszint alatt fekszik, és az óceánok vízszintjének emelkedése kivédhetetlennek ígérkezik. A hollandok ezért új megoldást találtak ki a helyzet kezelésére. Az egyre magasabb gátak helyett, elkezdtek vízen lebegő házakat építeni – írja a Bestmachinery.hu.

Rotterdamban már egy kisvárosnyi területet jelöltek ki a tengeren, ahol több ezer, vízen lebegő ház épül majd fel. Az első kísérleti házak már benépesültek és igen népszerűek a flamandok körében, akiknél hagyomány a lakóhajó is.

Szuperfák Szingapúrban

Szingapúr, mint apró városállam, mindig is hangsúlyt fektetett a fenntarthatóságra. Ennek új lépcsőjét képezik azok a 25-50 méter magas mesterséges fák, amelyek az éghajlatváltozásra készítik fel a várost.

A fák nem egyszerűen turistalátványosságok. Valójában hatalmas ökológiai központok, amelyek több mint 200 egzotikus fajnak adnak otthont. A fákon napelem is található, ami a rendszert működteti, és begyűjti, majd szétosztja az esővizet is, hasonlóan az igazi fákhoz.  Nem mellékesen, árnyékoló funkcióval is rendelkeznek, és a levegő hűtéséről is gondoskodnak fenntartható módon.

Okos, zöld városban szeretnénk élni
A magyarországi városlakók egyre környezettudatosabb lakóhelyre vágynak, amely okos megoldások segítségével könnyíti meg mindennapi életüket.

Újragondolt gyárak Londonban

A londoni BedZED projekt az egykori gyárnegyed újraalkotását valósította meg. Az épületegyüttes zéró energiával működik, energiaellátását napkollektorok és napelemek biztosítják. Az épület gyűjti és hasznosítja az esővizet, és gondoskodik a passzív napenergia-hasznosításról is. A lakók még egy közös autó-megosztó projektben is részt vesznek, így csökkentve közlekedési kibocsátásaikat. Az épület közel 90%-kal kevesebb energiát igényel, mint egy átlagos brit háztartás. A városzöldítő ötleteknek köszönhetően az élet is elviselhetőbb!

Párizs szmogfaló épületei

A francia főváros célul tűzte ki, hogy 2050-re 75%-kal csökkenti üvegházgáz-kibocsátását. A terv megvalósítása érdekében pályázatot írtak ki olyan épületek megvalósítására, amelyek a lehető legkisebb területet igénylik, és fenntartható módon ötvözik a város és a vidék együttélését. A Vincent Callebaut által megálmodott épületek nem csak a kibocsátás csökkentésében érhetnek el eredményeket, de a szmogos párizsi levegő megtisztításában is szerepet kapnának.