Két egyetemista jött rá a világméretű csalásra

2017. október 20. péntek - 19:10 / piacesprofit.hu
  •    

Három egyetemista véletlenül fedezte fel, hogyan hamisította a Volkswagen kocsijai károsanyag-kibocsátásának mértékét. Professzoruk a világ 100 legbefolyásosabb embere közé került.

A máig hullámzó világbotrány kipattanása egy svájci és két indiai egyetemistának köszönhető, akik a West Virginia Egyetemen tanultak. Marc Besch, egy svájci Opel-kereskedő fia, társaival eredetileg csak azt akarta tanulmányozni, miként sikerült a VW-nek olyan környezetbarát dízel-kocsikat építeni, amelyekről a cég reklámjai szóltak.

Kép: spiegel.de

Kép: spiegel.de

A kocsik károsanyag-kibocsátását (eddig) műhelycsarnokban, szimulált forgalomban mérték. Az egyetem azonban rendelkezett olyan mobil mérőeszközökkel, amelyekkel valódi forgalomban, hosszabb távon lehetett elvégezni ezeket a méréseket. A három fiatal – akik nem is sejtették, mi lesz kísérletük vége – elmentek műszereikkel Kaliforniába és ott tesztelték a német dízel-autókat. Elképedésükre a több órás mérésnél a VW Passat húszszor annyi széndioxidot bocsátott ki, mint amennyit a cég megadott, a Jetta 35-ször annyit…

Dízelbotrány: még nekik áll feljebb
A Volkswagen németországi kereskedőhálózata egyre keményebben vádolja a konszernt a dízelbotrány miatt, de a VW vezetése (egyelőre) hárít és viszontvádaskodik.

A diákok először nem is igazán foglalkoztak a dologgal, csak a svájci Besch szánta rá magát egy évvel később, hogy hosszabb tanulmányt készítsen a kérdésről. Dolgozatát ismertették egy amerikai konferencián – ez indította el a vizsgálatokat és mindent, ami utána következett.

Bár a svájci diákra emlékeznek, nagyobb hírnévre tett szert tanára, Dan Carder, az egyetem tanszékvezetője: a Time magazin tavaly a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta.

(Spiegel. Neue Zürcher Zeitung)

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor