Elszigetelődés: szigetet csinálnának az olajsejkek a miniállamból

2018. szeptember 18. kedd - 19:01 / Kriston László
  •    

Szaúd-Arábia koronahercege gondolt egyet, és csatornát ásat a Katarral közös határra. Ez az „elszigetelés” non plus ultrája, ahogy talán még senki sem csinálta. Vagy csak nem a kiásott homokkal akarnak kereskedni?

Mint ismeretes, 2017 júniusában Szaúd-Arábia összerúgta a port Katarral. Akárcsak egy rakás ország a térségben (Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Bahrein, Szudán, Jordánia, Líbia, Jemen stb.), melyek beszüntették a diplomáciai kapcsolatot a miniállammal. A szaúdiak által vezetett koalíció azzal vádolta Katart, hogy terroristákat pénzel.

2017 áprilisában Katar 26 katari túszt szerzett vissza úgy, hogy alkut kötött a szunni és siíta milíciákkal Irakban és Szudánban. A túszok több mint 16 hónapon át voltak fogságban. Az alku 2000 civil kimenekítését is lehetővé tette egy szíriai faluból. Ennek persze szép summa volt az ára: a The New York Times értesülése szerint Katar 900 millió dollárt fizetett három különböző félnek. Ezért haragudtak meg az arab világ kormányai, uralkodói. Mert ebből aztán nem kevés erőszakos megmozdulást, fegyveres manővert tudnak finanszírozni a terroristák.

Elszigetelődés

Szaúd-Arábia ifjú koronahercege, a 33 éves Mohamed bin Szalmán bin Abdel-Azíz Al-Szaúd, aki ökometropoliszt álmodik az egyiptomi határ mellé, újabb nagyszabású projekt mellett kötelezte el magát, bár ezt nem ő jelentette be, hanem az egyik hozzá közel álló, magas rangú beosztottja.

Fotó: Flickr/Philip Morris

Fotó: Flickr/Philip Morris

Szaúd-Arábia megszünteti a szárazföldi határt Katarral. Kiássák a homokot, és kanálist telepítenek a helyére. Katar pedig folytathatja létét szigetként. Szaúd-Arábia hivatalosan nem kommentálta a tervezett beruházást, de az tény, hogy áprilisban a szaúdi határőrök „átvették az irányítást” a határátkelés felett, ami azt jelenti, hogy lezárták, elzárva Katar egyetlen kapcsolatát a szárazfölddel.

Júniusban a szaúdi sajtó számolt be róla, hogy öt nemzetközi vállalatot hívtak meg a tenderre, és a projekt az év végére be is fejeződik!

Hogy egy kőolaj-kitermelésből élő országnak meg sem kottyan anyagilag és erőfeszítésben 61 kilométer hosszúságú szakasz homokját arrébb kanalazni, az valószínűleg nem lep meg senkit – habár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az olaj világpiaci árának csökkenése miatt Szaúd-Arábia nagyon azon van, hogy diverzifikálja gazdaságát, több lábon álljon, és a megújuló energiákat is hasznosítsa, leginkább a bőséges napfényt, ami az országot éri.

Az újonnan kialakítandó csatorna 200 méter széles és 15-20 méter mély lesz, melynek létrehozása az előzetes becslések szerint 745 millió dollárba fog kerülni. Hogy melyik cég nyerte meg a kivitelezést, azt várhatóan szeptember végén jelentik be.

A szaúdi kormány a csatorna mentén turistaparadicsomot szeretne létrehozni, de szó van arról is, hogy létesítenének a közelben egy katonai bázist és egy tárolót is az atomreaktorok radioaktív hulladékai számára.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.