Betart a klímavédelemnek az USA környezetvédelmi hivatalának vezetője

2017. március 10. péntek - 19:17 / PP/MTI
  •    

A szén-dioxid-kibocsátás nem meghatározó tényezője a globális klímaváltozásnak – vélekedett egy televíziós interjúban az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) új vezetője. A korábban az olajlobbiban dolgozó férfiről már eddig is látszott, személyében a rókát nevezte ki a tyúkól főnökévé Donald Trump.

Scott Pruitt a CNBC televíziónak adott csütörtöki interjúban próbálta „kisebbíteni” a szén-dioxid-kibocsátásnak a klímaváltozásra gyakorolt hatásait. „Nagyon nehéz felmérni az emberi tevékenység klímaváltozásra gyakorolt hatásait, óriási a nézetkülönbség e hatások mértékének a megítélésében” – állította Pruitt, aki korábban, oklahomai politikusként, mindig szkepticizmusról tett tanúbizonyságot környezetvédelmi ügyekben.

Trump eltünteti a kormányzati honlapokról a klímaváltozást
A Fehér Ház oldaláról már leszedette a klímaváltozásról szóló szekciót Donald Trump, az amerikai Környezetvédelmi Hatóságot pedig hasonló lépésre szólította fel. De a felháborodás miatt az utóbbitól eltekintett.

Ebben az interjújában is leszögezte: nem ért egyet azokkal, akik szerint a globális felmelegedést jelentős mértékben az emberek okozzák. „Ezt a kérdést továbbra is tanulmányozni kell” – hangsúlyozta. Pedig épp nemrég számszerűsítették először, mennyit árt az ember a klímának. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói szerint az emberi tevékenység 170-szer gyorsabbá teszi a klímaváltozást, mint a természeti erők.

Pruitt álláspontja homlokegyenest ellenkezik azzal, amit a tudóstársadalom elsöprő többsége állít. Januárban a NASA (az Egyesült Államok repülési és űrhajózási hivatala), valamint a NOAA (Nemzeti Éghajlati Adatközpont) együtt foglalt állást amellett, hogy a klímaváltozást „jelentős mértékben a szén-dioxid-kibocsátás növekedése és más, emberek által kibocsátott káros anyagok okozzák”.

Scott Pruitt (fotó: flickr/Gage Skidmore)

Scott Pruitt
Fotó: flickr/Gage Skidmore

Az interjúban a környezetvédelmi hivatal vezetője kifejtette: a párizsi klímavédelmi egyezményt „rossz megállapodásnak” tartja. (Már tavaly, megválasztása előtt kiderült, hogy Donald Trump felrúgná a klímaegyezményt.)

Közben Michael Bloomberg milliárdos üzletember, New York város volt polgármestere, aki jelenleg az ENSZ klímaváltozással foglalkozó különmegbízottja, Párizsban csütörtökön újságíróknak kijelentette: jelezte Francois Hollande francia államfőnek, hogy az amerikai városok, vállalatok és szövetségi államok tiszteletben fogják tartani a 2015 decemberében aláírt párizsi klímaegyezményt.

Trump elnök környezete megosztott a kérdésben. A The New York Times című napilap  nemrégiben arról számolt be: Steve Bannon stratégiai főtanácsadó azt szeretné elérni, hogy az Egyesült Államok mondja fel a klímaegyezményt. Rex Tillerson külügyminiszter viszont elutasítja ezt az álláspontot, miként az elnök lánya, Ivanka Trump is. Ivanka Trump nemrégiben találkozott Al Gore volt alelnökkel, aki a globális felmelegedés elleni küzdelem egyik szószólója.