Behozta az árát a bécsi szemétrendőrség

2018. február 07. szerda - 18:10 / piacesprofit.hu
  •    

Nem csak a levegő tisztasága és a jó életminőség mérhető számokban. Az elmúlt tíz évben Bécs köztisztasága a szigorú ellenőrzéseknek és a bécsi köztisztasági törvénynek köszönhetően igazi nemzetközi példává vált.

2008 februárjában alapították meg Bécsben az úgynevezett „szemétrendőrséget”, a WasteWatchert, melynek köszönhetően drasztikusan csökkent a szemetelési kedv az osztrák fővárosban. Jelenleg 50 főállású felügyelő dolgozik a szemétrendőrség kötelékében Bécsben, akiknek a legfőbb feladata a közterületek, közparkok tisztaságának folyamatos felügyelete, a városlakók figyelmeztetése illetve bírság kiszabása szemetelés esetén. (A városzöldítő ötletekkel az élet is elviselhetőbbé válik!)

A köztisztasági rend tudatos fenntartásához azonban számos egyéb intézkedés is hozzásegítette a bécsieket. A már használatra alkalmatlan eszközöket, tárgyakat a városlakók például ingyenesen helyezhetik el a város több pontján, az erre a célra kialakított szeméttelepeken pedig leselejtezett, de jó minőségű berendezési tárgyakat és kiválóan működő elektronikai eszközöket adhatnak le, melyeket az ott dolgozók különböző karitatív szervezetekhez juttatnak el. Ennek köszönhetően az elmúlt tíz évben 60 százalékkal csökkent az illegális szemétlerakás, továbbá 58 százalékkal a lomhulladékok elhelyezése a városban.

Szemétrendőrök bevetésen - Copyright: WasteWatcher © Felicitas Matern

Szemétrendőrök bevetésen – Copyright: WasteWatcher © Felicitas Matern

A város vezetésének a legnagyobb problémát az illegális szemétlerakás mellett a négylábúak ürülékének eltávolítása jelentette. Erre a célra összesen 3500, ingyenesen használható zacskóadagoló automatát helyeztek ki a városban, melynek köszönhetően mára már naponta 100 ezer, kutyapiszokkal teli zacskó landol a kukában. Ezenkívül a járdákon eldobott cigarettacsikkek is rontották Bécs város tisztaságának összképét, ezért az elmúlt tíz év során 19 700 hamutartóval ellátott szemetest és 2100 hamutartót helyeztek ki a városban.

Döbbenetes módszerekkel készülnek az éghajlatváltozásra
A tengerszint emelkedés miatt a vízen lebegő városok, mesterséges szuperfák, amelyek elnyelik a szmogot, és hűsítik a településeket, újragondolt gyártelepek, mindez csak néhány példa, hogyan készülnek a városok az éghajlatváltozásra.

A WasteWatcher munkatársai ez idáig mindösszesen 64 ezer esetben büntetettek meg szemetelőket, 2017-ben pedig csaknem 880 feljelentést tettek magánszemélyekkel szemben. A 2017-es bécsi köztisztasági törvény értelmében szemetelés és illegális szemétlerakás esetén a helyszíni bírság összege az 50 eurót, feljelentést követően pedig akár a 2000 eurót is meghaladhatja. Bécs városának vezetése a büntetésekből származó összegeket köztisztasági fejlesztésekre, például további szemetesek és kutyapiszok-zacskó automaták kihelyezésére, valamint szemetelést megelőző kampányokra fordítja.

A városlakók 85 százaléka elégedett a város köztisztaságával és a WasteWatcher munkájával Bécsben. Az osztrák főváros sikerén felbuzdulva pedig hamarosan Berlin is átveszi a bécsi modellt.