A jövő az óriás akkumulátoroké

2018. május 30. szerda - 17:11 / piacesprofit.hu
  •    

Nagy-Britannia a következő években óriási akku-telepek építésével a világ legnagyobb elektromosenergia-tároló kapacitását teremti meg. Franciaországban az EdF jelenleg is üzemeltet áramtárolásra szolgáló feltölthető víztározókat.

A telepek akkumulátoraiban a nap- és szélenergiával termelt áram-feleslegeket tárolják majd. Az alternatív energiákkal előállított áram mennyisége bizonytalan, időjárás-függő, így a tartalékok lehetővé teszik, hogy szükség esetén áthidalják a hiányt.

(fotó: freeimages.com)

(fotó: freeimages.com)

Magánberuházók az állami áramszolgáltatóval együttműködve 45 akku-telepet építenek, egyenként 50 MW kapacitással, a hálózat neuralgikus pontjain, az első kettőnek már 18 hónapon belül el kell készülnie. A tárolók 235.000 háztartás egynapos ellátását tudják fedezni.

Az összesen 1.6 milliárd fontba kerülő programot beruházási vállalkozások, valamint a jármű- és az energiaipar cégei finanszírozzák.

Az akksik miatt nagy biznisz a fémújrahasznosítás
Az elektromos autók számának növekedésétől meglódul az igény a lítium, a kobalt és egy sor más fém iránt, amiket a járművek akkumulátoraihoz használnak fel. “Városi bányászatnak” nevezik a megunt, kidobott elektromos eszközökből a különféle fémek újrahasznosítását.

Összességében több, mint 2 GW tárolókapacitást hoznak majd létre – ez megfelel két kisebb atomerőmű teljesítményének. Párhuzamosan a Pivot Power cég kiépíti Nagy-Britanniában a világ legnagyobb, villanyautók gyorstöltését szolgáló hálózatát. 

Franciaországban az EdF jelenleg is üzemeltet áramtárolásra szolgáló feltölthető víztározókat, valamint áramszolgáltatói nagyságrendben akkumulátortelepeket is, de a megújítható energiaforrások ingadozó termelésének az egyenletesebbé tétele érdekében a lakossági áramtároló piac felé is nyitni szeretne. Nagy figyelmet fordít az áramszolgáltató-hálózatra nem kapcsolt, elszigetelten működő napelemes és akkumulátoros áramellátó rendszerekre is.

(Forrás: Der Spiegel, EdF)