A mosógépeknél már figyelünk az energiamegtakarításra

2019. július 26. péntek - 18:50 / piacesprofit.hu
  •    

A fenntarthatóság erőteljesen jelen van a háztartási gépek világában, például a mosógépek és a hűtőszekrények vásárlásakor. A fogyasztók törekszenek rá, hogy energiát spórolhassanak meg, ezért az energiacímkék fontos szerepet játszanak a döntési folyamatban.

Európában az elmúlt évtizedben az értékesítés egyik fontos sikertényezője lett a megkülönböztetést segítő energiacímke – mivel így elérhetővé tették a gyártók számára, hogy megkülönböztessék magukat, és ez hozzájárult a megnövekedett fogyasztói elégedettséghez.

2012-ben az európai országokban mindössze a termékek 24%-a rendelkezett A++/+++ címkével, 2018-ra azonban a „Legjobb” címkével értékesített háztartási gépek részesedése 62%-ra nőtt. A+++ címkével mosógépeket adtak el, a hűtőszekrények és a fagyasztók piacán még mindig ritka ez a címke.

Forrás: GfK

Forrás: GfK

Egyrészt az azonos méretű háztartási gépek az elmúlt évek során egyre energiatakarékosabbá váltak (például a no-frost technológiával ellátott kombinált hűtő-fagyasztók átlagosan 9 százalékkal kevesebb energiát fogyasztottak 2018-ban, mint 2014-ben), másrészt azonban egyre több fogyasztó vált át nagyobb kapacitású készülékre.

A műszaki cikkek esetében is a nagyobb teljesítmény került előtérbe. A vásárlók törekednek a gazdag és kényelmes fogyasztási élményre, azaz nagyobb kapacitású hűtőszekrényeket vásárolnak, amelybe több élelmiszert helyezhetnek el egyszerre, és így ritkábban kell vásárolni menniük.

Forrás: GfK

Forrás: GfK

Azonban egyre több fogyasztó érez felelősséget a környezetünk iránt — jó példa erre a globális felmelegedés elleni mozgalmak számossága. A GfK Consumer Life® kutatása is megerősíti a fenntarthatóság előretörését: 2018-ban világszerte a válaszadók 45%-a mondta azt, hogy lelkiismeret furdalása van, ha valami olyat tesz, ami nem környezetbarát. Ez a gondolkodásmód folyamatos növekedést mutat a 2015-ös 37%- hoz képest.

Nyilvánvaló, hogy két fogyasztói igény csap itt össze egymással: A fenntarthatóság (energiatakarékosság) és a nagyobb teljesítmény (energiaéhség).

Valójában mi fontos a műszaki fogyasztási cikkeket, például mosógépeket, szárítógépeket és hűtőszekrényeket vásárló fogyasztók számára? Infografikánkból megtudhatja, milyen fenntarthatósági trendek érvényesülnek Európában a háztartási gépek terén. 

A legtöbb ingatlan még mindig korszerűtlen
Lassan javul a magyar lakások energiafogyasztása, de az ingatlanok túlnyomó része továbbra is korszerűtlennek mondható – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a Lechner Tudásközpont adatain, illetve több mint 417 ezer ingatlanhirdetés statisztikáin alapul.

Az energiahatékonyságot is figyelembe vevő tudatos vásárlás hazánkban is teret nyert, amihez hozzájárultak a kormány csereprogramjai is. A 2014-2018 közötti hazai adatokat vizsgálva, megállapítható, hogy 4 év alatt a nagyobb háztartási gépek (mosó- és mosogatógépek, szárítógépek, hűtők, fagyasztók, sütők) esetében jelentősen nőtt az A plusz(+/+/+) energiaosztály részaránya. A legjelentősebb emelkedés az A+++ -os mosógépek esetében figyelhető meg: arányuk 2014-es 20,6%-ról 2018-ra 67,8%-ra növekedett.