Brüsszel odavágott a Google-nak, nem aprópénzt fizethet az amerikai óriás

2018. július 18. szerda - 14:08 / Nagy Mariann
  •    

Az EU a trösztellenes előírások megsértése miatt 4.34 mrd. eurós bírságra ítlte a Google-t, mert az Android rendszerét úgy engedte át a mobilgyártóknak, (Samsung, Huawei, HTC) hogy azok Google kereső-rendszerét és az amerikai óriáskonszern Chome-szoftverét telepítve adták el a telefonokat, így megsértve a szabad versenyt.

Margharete Vester uniós versenybiztos hangoztatta: „A Google arra használta az Androidot, hogy biztosítsa kereső rendszerének vezető szerepét, így elzárta az európai fogyasztók előtt a lehetőséget, hogy élvezzék a hatékony verseny előnyeit ezen a fontos területen.“,

Az EU tavaly már 2.4 mrd. euróra bírságolta a Google-t, mert a konszern saját, favorizált kutatási eredményeit állította be első helyre a keresőkben.


Image 2018. 07. 18. at 9.45

Az Android, amely az európai mobilkészülékek 80 százalékán fut, szabad szoftver, azt bármely gyártó ingyen telepítheti telefonjára, módosíthatja is. Aki azonban telepíteni akarja a Google „Play store-“-ját, amely az összes további alkalmazást, köztük például a youtube-ot tartalmazza, annak – elsődlegesként – telepítenie kell a mobilra a Google más, alapvető szolgáltatásait, mint a Chrome, a keresés, a térképek.

Az ilyen, átfogó szoftverrel forgalomba kerülő telefonoknál a versenytársaknak alig marad esélyük arra, hogy az ő kereső- vagy

Az idősebbek megőrülnek a „banán”-mobilért
A Google Android rendszere fut a világ mobiltelefonjainak többségén, de a kaliforniai óriáscég most új, egyszerűbb telefonokon is korszerű szolgáltatásokat nyújtó szoftvert támogat. A rendszer a Mozilla korábbi, Linux-alapú Firefox OS szabad szoftverén alapul, amellyel a Mozilla két éve felhagyott.

navigációs alkalmazásaikat töltse le a mobil tulajdonosa, aki telefonján már készen ott talál minden szükségeset – mégpedig a Google fejlesztésében.

A biztos felrója az amerikai óriásvállalatnak azt is, hogy akadályozza az egyébként szabad felhasználású Android szoftver használatát olyan mobilokon, amely más rendszer használnak – valamint anyai előnyöket kínál mobilgyártóknak és Internet-szolgáltatóknak, ha csak a Google- keresést teszik lehetővé.

A várható újabb nagy, milliárdos bírság mellett (amely az éves forgalom 10 százalékáig, 9.3 mrd. euróig terjedhet) még fenyegetőbb a Google üzleti érdekeire, ha a Unió kötelezi: módosítsa a mobilgyártókkal kötött szerződéseit és megtiltja az alkalmazások letöltésének összekapcsolását a Google keresőjével. Csak a cégnek ebből származó nyeresége teszi lehetővé a drágán fejlesztett Android ingyenességét.

(Forrás: The New York Times, Die Welt)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.