Új rendszerrel lehet vonzóbb a hazai adózás

2018. október 25. csütörtök - 12:01 / piacesprofit.hu
  •    

Jövőre hazánkban is elérhető lesz a Németországban és Ausztriában oly népszerű adótervezési technika, a csoportos adózás.

„Ez az új lehetőség jelentősen növelheti a hazai adórendszer vonzerejét, és javíthatja a magyar vállalatcsoportok versenyképességét.” – emelte ki Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az adócsomag új szabályrendszert vezetne be: a társaságok csoportos adózását, mely a nemzetközi adózásban egyáltalán nem ismeretlen intézmény. A szomszédos Ausztria például határon átnyúló csoportos adózást alkalmaz, míg az itthon nagybefektetőnek számító Németország csak a hazai vállalkozásokra terjeszti ki ezt a kedvezményt.

Az intézmény lényege, hogy a csoportba tartozó vállalatok kiegyensúlyozhatják egymás veszteséges vagy éppen nyereséges működését, megoszthatják a tagok által szerzett adókedvezmények kedvező hatásait.

A magyar csoportos társasági adózás – a javaslat szerint – minden belföldi illetőségű adózóra kiterjedne. Akár két társaság is összeállhatna, de a résztvevők száma nem korlátozott. Egy adózó azonban egyidejűleg csak egy csoportos társasági adóalanyiság tagja lehet.

A csoportos társasági adóalanyiság létrehozásának feltétele, hogy a résztvevő csoporttagok között legalább 75%-os arányú szavazati jogon alapuló kapcsolt vállalkozási viszony legyen.

Mérlegforduló napjuknak is egybe kell esnie, ésugyanabban a pénznemben kell könyveiket vezetniük, valamint közösen kell a magyar számviteli törvény vagy az IFRS szerint elkészíteniük beszámolójukat. Az áttérést első ízben 2019. január 1-je és 15-e között kell majd bejelenteni, ezután már nem lesz lehetséges 2019-ben.

Hogyan automatizálható az adózás?
Egyre jobban automatizálhatók az adókkal kapcsolatos adminisztrációs folyamatok, amivel ráadásul pénzt is spórolhatnak a cégek – írja a Deloitte.

Az adóhatóság előtt a társasági adócsoportot a csoportképviselő testesíti meg, aki külön csoportazonosító számot kap. A csoportképviselő speciális nyilvántartást köteles majd vezetni, a csoportos adószámítás részleteiről. A csoportos társasági adóalanyiság a NAV engedélyével jön létre a leendő csoporttagok közös írásos kérelmére.

Az adóbevalláshoz a jövőben a csoporttagok elkészítik saját adólevezetésüket, melyet az adóhatóságnak és a csoportképviselőnek is elküldenek, aki ezután elkészíti a csoport adóbevallását. Afizetendő társasági adót a csoporttagok között a pozitív adóalapok arányában megosztják, melyet a csoportképviselő a csoportos társasági adóbevallásban jelent be az adóhatóságnak.

Igaz-e a 183 napos szabály? Tények és tévhitek az adózásban
Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy nem kell Magyarországon személyi jövedelemadót fizetni, ha a külföldi társaság által belföldön foglalkoztatott munkavállaló 183 napnál nem tölt többet az országban. A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű.

A csoportos adóalapot speciális veszteségelhatárolási szabályok szerint lehet majd csökkenteni a csoporttagok adott évi negatív adóalapjával, amely az általános szabályokhoz hasonlóan 5 évig továbbvihető. Az 50%-os veszteség felhasználási korlát itt is érvényes lesz.

A csoportos társasági adóalany is 9%-os mértékű társasági adót fizet, az adókedvezményeket közösen érvényesíthetik. A csoportos társasági adóalany az adófelajánlás kapcsán járó jóváírást is alkalmazhatja. A csoporttagság előtti adókedvezmények akkor vehetők figyelembe, ha a kedvezmény feltételeinek a tag csoporttagként is megfelel, új adókedvezményt pedig akkor vehet igénybe a csoport, ha a feltételeknek egy csoporttagja megfelel.

Nagy adminisztratív könnyítés, hogy a csoport tagjai az egymás közötti ügyletek transzferár-dokumentációs kötelezettsége alól felmentést kapnak, csak a csoportos társasági adóalany szintjén kell elkészíteni a dokumentációt.

A csoport feloszlása esetén, a korábbi csoporttagok új adóévet kezdenek, adóelőleg bevallást tesznek, és ezt követően adóelőlegeiket és adóikat önállóan vallják be, és fizetik meg.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek