Trump a Teslának is keresztbe tehet

2019. január 03. csütörtök - 18:01 / piacesprofit.hu
  •    

A Tesla, az amerikai villanyautó sokáig termelési nehézségekkel küzdött – majd az év végére több ezer kocsija maradt eladatlanul. Ugyanakkor elveszti egyik fő vonzerejét, az állami ár-támogatást.

Pedig Elon Musk, a Tesla tulajdonosa a múlt év végén még nagy reklám-kampányt folytatott: megígérte, hogy ha valaki nem kapja meg még 2018-ban a rendelt kocsiját, kifizetik neki a teljes állami ártámogatást, 7.500 dollárt. Mint kiderült, nemcsak, hogy mindenki megkapta az autóját, a Model 3 típusból az év végére még több ezer maradt eladatlanul.

A Tesla Model 3. (fotó: Tesla Motors)

A Tesla Model 3.
(fotó: Tesla Motors)

A típusból egyébként a 3. negyedéveben csaknem 56.000 kocsit adtak át a megrendelőknek. A sikereknek azonban vélhetőleg hamarosan bealkonyul, miután Donald Trump amerikai elnök már bejelentette: csökkenteni fogják, majd teljesen meg is szüntetik az elektromos autók vásárlásához nyújtott állami támogatást. Ezekből elsősorban a Tesla, a legnagyobb amerikai villanyautó-gyártó profitált, amely így kétszeresen is érintett: 200.000 eladott kocsi után a szubvenció u.i. fél évenként megfeleződik – és a Tesla már elérte a 200.000-es plafont.

Viszik mint a cukrot a teljesen elektromos Audit
Megjelent az Audi első, teljesen elektromos meghajtású terepjárójával. Több, mint 400 lóerős, gyorsul, mint egy versenyautó – és 80 000 euróba kerül.

Amint Dánia és Hongkong példája mutatja: ha csökkentik vagy elvonják az elektromos autókhoz nyújtott ártámogatást, visszaesnek azok eladásai. A Tesla kocsikhoz idén már nem jár szubvenció, így kiderül, mennyire maradnak eladhatók autóik.

(Forrás: Manager Magazin)