Privát Facebook-csoportokból is lehetett adatot bányászni

2018. július 15. vasárnap - 12:00 / piacesprofit.hu
  •    

Zárt csoportokból is lehetett személyes adatokat bányászni a Facebookon, erre a célra még egy külön Chrome-kiegészítő is készült. Június végén megszüntették ezt a lehetőséget, miután titkos csoportok tagjainak egészségi állapotáról szóló adatok is kikerültek.

A Bitport a CNBC riportja alapján írja, hogy több felhasználó jelzése miatt a Facebook újabb adatbiztonsági rést szüntetett meg, amely lehetővé tette, hogy harmadik fél információkat gyűjthessen a zárt Facebook-csoportok tagjairól. Ezzel együtt lelőtték azt a Chrome-kiterjesztést is, amely kifejezett szolgáltatásként kínálta a név, munkahely, beosztás, email cím vagy profilhivatkozás megszerzését a facebookos csoportokból.

GDPR – gyakori kérdések: Mit jelent a jogos érdekre való hivatkozás?
Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

A Facebookon léteznek nyílt, zárt és titkos csoportok is. Az utóbbi két esetben nyilvánvalóan magasabb elvárásokról beszélhetünk a személyes adatok védelmében, legyen szó akár magáról a tagságról, akár – a titkos csoportok estében – még a csoport kereshetőségéről is.

Különösen érzékeny adatok

A botrány privát felhasználói csoport kapcsán robbant ki, amelynek témája az emlőrák kockázatát növelő BRCA-mutáció. Ide a legritkább esetben azért kéri valaki a felvételét, mert tematikus marketinglistákon akar szerepelni, mint ahogy a csoporton belül is kiemelt fontosságú a diszkréció, tekintve, hogy már a csoport neve is minősített egészségügyi információt szolgáltat a tagokról. A csoport adminsztrátora vette észre, hogy a megfelelő alkalmazással bárki hozzájuthat a csoporttagok adataihoz.

A Facebook a legelső megkeresésére még azt közölte, hogy vizsgálja a csoportok adatkezelési lehetőségeit, és nem kizárt, hogy sor kerül majd olyan változtatásokra, amelyek megoldást jelentenek a most felmerülő problémák némelyikére. A panaszosok ezt nem tartották kielégítő válasznak, végül a Facebook június végén megszüntette a lehetőséget a zárt csoportok felhasználói információiinak ilyen típusú begyűjtésére.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek