GDPR – gyakori kérdések: Mit jelent a jogos érdekre való hivatkozás?

2018. július 13. péntek - 15:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

A Piac & Profit minden, a GDPR-al kapcsolatos cikkét itt találja!

Kérdés: 

Mi számít „jogos érdeknek”?

Válasz:

Vállalkozásként vagy szervezetként gyakran szüksége lehet személyes adatok kezelésére az üzleti tevékenységéhez kapcsolódó feladatok elvégzéséhez. Megtörténhet, hogy a személyes adatok ennek keretében történő kezelését nem indokolja jogi kötelem vagy egy személlyel kötött szerződés feltételeinek végrehajtása. Ilyen esetben a személyes adatok kezelése indokolt lehet a „jogos érdekre” való hivatkozással.

Vállalkozásának/szervezetének az érintetteket már a személyes adatok gyűjtésének időpontjában tájékoztatnia kell az adatkezelésről.

Vállalkozásának/szervezetének ellenőriznie kell azt is, hogy jogos érdekeinek szem előtt tartása során nem sérti-e súlyosan az érintettek jogait és szabadságait, ellenkező esetben ugyanis nem hivatkozhat vállalkozása jogos érdekeire az adatkezelés során, és egyéb jogalapot kell találnia.

Itt elérhető az Európai Bizottság adatvédelemmel kapcsolatos tájékoztatása!

Példa:

Jogos érdekről beszélünk, ha az adatkezelés az ügyfélkapcsolat keretén belül történik, például ha a személyes adatokat közvetlen üzletszerzési célból, csalás megelőzésére vagy a saját IT-rendszerei hálózati és információs biztonságának biztosítása érdekében kezeli.

Előző kérdés: Mikor kezelhet személyes adatokat egy vállalkozás?

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor