Ötlet és figyelem pótolhatja a pénzt karácsonykor

2016. december 02. péntek - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Nem kell, hogy az üzleti karácsonyi ajándékok totális unalomba fulladjanak, akkor sem, ha nincs túl magas keretünk arra, hogy megköszönjük a partnereknek az egész évi együttműködést. Viszont a kreativitásunkra szükség lesz.

A céges ajándékkal kifejezzük a hálánkat a partnereknek az éves együttműködésért, és persze azt is üzenjük nekik: jövőre is itt vagyunk. Ez az utolsó lehetőség az évben, hogy hatást gyakoroljunk, nem mindegy tehát, hogy mit is választunk!

elegáns ajándékcsomag

Kép: Pexels

Ennek ellenére a cégek többsége úgy tűnik, inkább csak kellemetlen kötelességből ad valamit a partnereknek. Az ötlettelen ajándéknál viszont sokkal jobb, a inkább csatlakozunk a pár éve egyre szélesebb körben hódító szokáshoz: adakozzunk valamilyen jó célra, a partnereinket pedig egy szép üzenetben tájékoztassuk róla, hogy így – ajándékuk feláldozásával – ők is hozzájárultak az adományhoz.

Ez is lehet ötletes

Ha fizikai ajándék mellett döntünk, vegyük tudomásul, hogy a tucat, a gagyi, az, amiről messziről ordít, hogy olcsó, a legcikibb karácsonyi ajándék kategóriába tartozik. Ha szűkös a büdzsénk, nem gond, de inkább valami kreatív, ám költségkímélő megoldásban gondolkozzunk ahelyett, hogy a látványos katalógusokból a legolcsóbb tételt választjuk ki.

Persze a bögre-toll vonalon is lehet nagyot alkotni, ha kifejezetten tudjuk például, hogy a kedvenc ügyfelünk bögremániában él, és valami igen jópofa darabbal lepjük meg. Maradhat a notesz és a naptár is a csomagban, de csak akkor, ha az tényleg használható, tehát nem a cégünk logója uralja az egész tárgyat, mert valószínűleg ilyet nem szívesen használnak majd a partnerek a mindennapokban. Visszafogottan persze utaljon a tárgy a márkánkra, amit olyan ötletekkel is erősíthetünk, mint hogy a naptárba előre beírjuk a tervezett akciónk, vagy a jövő évi partnernapunk dátumát emlékeztetőként.

A céges ajándékkal éppúgy érzelmeket szeretnénk kiváltani, mint a családi körben átadott darabokkal, ezért mégis az a legjobb, ha valami igazán egyedivel tudunk készülni. Van néhány ötletünk, amit még nem késő megszervezni, ha különleges ajándékkal szeretnénk meglepni a partnereinket.

Azért csak óvatosan a kreativitással! A legbizarrabb céges ajándékok között volt már macskatetem és mumifikált fej is.

Az élmény itt is bejön!

Az ajándéktárgy-forgalmazók szerint még mindig élvonalban jár az ital, ha karácsonyi céges csomagról van szó. A márkás röviditalból, minőségi borból viszont csak akkor lesz személyre szabott ajándék – amilyet a legjobb partnerek érdemelnek –, ha tudjuk, hogy aki kapja, pont azt az adott termelőt, fajtát kedveli, de legalábbis kedveli az italokat. Egyébként megy a többi mellé a polcra, képletesen a cégünkkel együtt. Mi lenne, ha ehelyett sommelier segítségével szerveznénk egy izgalmas kóstolót a kedvenc partnereinknek? Kötetlen beszélgetéssel, irányított, ám érdekes információkban, különleges ízekben nem szűkölködő este keretében. Élmény – ajándékba.

Az élményajándékok között egyre népszerűbbek a főzőkurzusok is. Ha a cég kultúrájához illik ez a fajta lazább együttlét, ilyesmire is invitálhatjuk a partnereket. Kiváló megoldás – egyszerre élmény és egy jó ügy támogatása –, ha valamilyen kulturális programra hívjuk vendégeinket. Egy színházi előadás megvásárlásával az adott művészeket is támogatjuk, a partnereinknek pedig garantáltan emlékezetes estéje lesz. Nem kell mindjárt a Nemzetiben gondolkodnunk, a kisebb, kevésbé ismert előadók kínálatában is biztosan találunk olyat, ami illik a cégünkhöz is.

Mit nem ciki a dolgozóknak adni karácsonyra?
A legtöbb cég valami apró figyelmességgel a munkatársait is meglepi, sőt, van, aki bónuszokkal, nagyobb jutalmakkal is kifejezi elégedettségét. Ám ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ilyenkor a közvetlen kollégák is szeretik valami kis aprósággal meglepni egymást. Összegyűjtöttünk néhány szabályt és ötletet, amit ha betartunk, nem lőhetünk mellé.

Ha van rá kapacitás, a legjobb, ha a tényleg kiemelkedő partnereket valóban egyedi ajándékkal lepjük meg. A tudatosan működő cégek rendszereiben rengeteg információ van minden együttműködésről, a jó partnerekről sokat tudunk. Egy kicsivel több odafigyeléssel ugyanolyan ráfordítással egészen egyedi, személyre szabott ajándékot is kaphatnak az ügyfelek, ami illeszkedik a hobbijukhoz, az életükhöz. Minden bizonnyal értékelni fogják. Persze itt is fontos érezni a határt: nem a barátunkat ajándékozzuk meg, tehát ne „vájkáljunk” túlságosan a másik életében, mindenképp a pozitív információkra koncentráljunk, és maradjunk a figyelmes, de nem tolakodó szinten.

Ha nem telik rá

Előfordul, hogy szűkös a büdzsé, nem jut remek ajándékra mindenkinek. A pár forintos, egy hét alatt a kukában landoló apróság helyett legyünk kreatívak! A karácsonyi üdvözlet is lehet hatásos, ha szellemesen van megfogalmazva, ha van benne valami plusz a szokásos sallangokon kívül. Ha nem érezzük magunkban elég erősnek az írói, kreatív vénát, kérjünk fel egy profi szövegírót a feladatra. Így a cégprofilhoz passzoló, egyedien megfogalmazott, különleges üdvözlőlapunkkal lehetünk emlékezetesek. Ne feledjük, egy jól választott fotó vagy grafika fokozza a hatást! Mi az e-mailes levelezést pártoljuk jobban, környezetkímélőbb mivolta miatt, plusz ezzel is spórolhatunk picit, hiszen nincs posta és papírköltségünk. Ráadásul az elektronikus küldés még kreatívabb megoldásoknak adhat teret: jöhet a mókás GIF vagy személyes videóüzenet.

Ami még lényeges, hogy bármi mellett is döntünk, időben induljon útnak a csomag, hisz nincs annál kínosabb helyzet, mint a januárban landoló céges ajándék ünnepi fenyővel pompázó képeslap társaságában. Ha nem tudjuk időben eljuttatni a kis figyelmességünket, inkább nevezzük át újévköszöntő ajándéknak! Íme egy újabb tipp, amivel kitűnhetünk: időzítsünk így eleve, az üzenetben pedig koncentráljunk a lezárás helyett az új indulásra!

Osztrozics Dóra – Timár Gigi

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek