Öt rettenetesen félrement céges karácsonyi ötlet

2018. december 12. szerda - 11:04 / piacesprofit.hu
  •    

Nem mindig, és nem midnenkinek sikerül igazán megragadnia az ünnep hangulatát - legalábbis ez derül ki a következő összeállításunkból, ahol öt rettenetesen félrement céges karácsonyi ötletet mutatunk be.

December a céges karácsonyi rendezvények időszaka. Néhány vállalatvezető csak egy év végi értékeléssel egybekötött koccintással zárja az évet, míg mások hisznek abban, hogy egy céges vacsora vagy buli a legjobb megkoronázása az egész éves közös munkának. A most következő gyűjteményben azonban olyan megtörtént – igaz, a tengerentúlon – eseteket soroltunk fel, ahol a cégvezetésből vagy hiányzott az ünnepi hangulat, vagy teljesen félreértelmezték azt.

Visszakérték az ebéd árát

Néhány évvel ezelőtt egy vállalkozás karácsonyi partiján történt ez az idegborzoló eset. A cég nagy hangsúlyt fektetett a dolgozók pénzügyi tudatosságának fejlesztésére, ezért a rendben lezajlott karácsonyi ebéd és szolid borozgatás után, mikor az alkalmazottak visszatértek a munkahelyükre, mindenkit egy kis boríték várt az asztalán. Az éves bónusz helyett azonban mindenki egy számlát talált a karácsonyi ebéden elfogyasztott ételekről és italokról, csakhogy tisztában legyenek azzal, hogy mennyibe kerültek a cégnek.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Mit kapsz a főnöktől? Hát a főnököt!

Szintén egy karácsonyi ebéden történt az eset egy amerikai vállalatnál, tizenöt évvel ezelőtt. (Az ebéd a cég saját étkezőjében volt, de hát spongya rá!) Itt már az ebédnél megérkezett a névre szóló kis boríték a dolgozóknak, személyesen a főnökük adta át. Volt is nagy csodálkozás, mikor kinyitották a borítékot és volt benne két darab, egy dolláros bankjegy (!) a főnök személyes aláírásával és fejenként egy érme, rajta a főnök arcképével. Nem ez volt azonban az egyetlen eset, amikor a főnök saját magát adta ajándékba, ott azonban olcsóbban úszták meg a dolgot: az ünnepi csomagban egy, a főnököt ábrázoló kép volt, néhány tekercs egészségügyi papír kíséretében…..

Így nem lesz bukta az ajándékból
Az emberek imádnak ajándékot kapni, ebben mind hasonlítunk. Egy jó ajándék segít bizalmat építeni, emlékezetessé teszi az ajándékozót, akihez így hosszabb távon is pozitív érzelmeket kapcsolunk. Miért ne használnák ki ezt az üzleti életben is? Ám egy rossz választás itt is éppen annyira kínos, mint a nénikénktől kapott hordhatatlan kardigán.

Egy kép többet ér ezer szónál

A vizuális megjelenítés erejében hittek egy amerikai katonai bázison is. Az ott foglalkoztatott civil munkások minden évben egy egész pulykát kaptak fejenként karácsonyra. Mivel a pulyka a tradicionális amerikai karácsonyi ebéd része, így ezzel a dolgozók letudták, hogy pulyka után rohangáljanak az ünnepekkor. Éveken keresztül kitartott ez a hagyomány, holott a munkásokat foglalkoztató alvállalkozók közben többször is cserélődtek. Azonban az egyik új alvállalkozó 2003-ban úgy gondolta, hogy inkább megspórolja a pulykákra költött pénzt és igazi pulyka helyett az ünnepekre egy sült pulykát ábrázoló fotót adott a munkásoknak…

Az asszony boltjába…

A karácsonyra adott utalványok szitne mindig telitalálatok, hiszen ha az ember a kedvenc boltjába kapja, akkor ott, akkor és azt vesz rajta, amit akar. Így mind az ajándékozó, mind a kedvezményezett mentesül a rosszul kiválasztott karácsonyi ajándékoktól.  Azonban egy munkáltatónak mégis sikerült az Egyesült Államokban mellényúlni a karácsonyi ajándékkal: a harminc dolláros utalványt ugyanis csak a saját felesége luxus-ruhaboltjában lehetett beváltani, ahol minden sokkal drágább volt ennél….

Ki korán kel….

A legtöbb karácsonyi partit nem véletlenül tartják a munkaórák után, hiszen a dolgozók és a menedzsment ilyenkor nem csak beszélgetnek, hanem – és ebben Magyarország élenjáró – fel is tudnak önteni a garatra. Kivéve akkor, ha a karácsonyi buli a munkaidő ELŐTT kezdődik. Egy könyváruházban úgy gondolták, hogy a kilenc órás munkakezdés előtt egy órával, reggel nyolckor remek időpont letudni a karácsonyi bulit és minden munkatárs teljes erővel vetheti be magát az ünnepi forgalomba.

Öt szörnyű baki a céges ajándékoknál
Az ajándékozás több, mint figyelmes, örömet okozó gesztus, megvan az a ki nem mondott vonása is, hogy kifejezve törődésünket, illetve hálánkat a családtag, rokon, barát vagy üzleti partner iránt, megerősítiheti szakmai, üzleti kapcsolatainkat is. De könnyű bakizni vele. Szakértőnk segít, hogy ne legyen gond!