Valami nincs rendben a karácsonyi bulikkal

2016. december 19. hétfő - 08:03 / piacesprofit.hu
  •    

Alkoholmámortól önmagából kikelő kolléga, smúzolás a főnökkel, flörtölő csapattársak - ezek miatt nem szeretünk itthon céges karácsonyi bulira járni. Az aktív munkavállalók 44 százaléka legalább 5 éve nem is vett részt ilyen rendezvényen – derült ki a DreamJo.bs és az NRC Marketingkutató Kft. felméréséből.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az év végének közeledtével a munkahelyeken is bevett szokás, hogy valamilyen formában megünnepeljék a karácsonyt.Mint azt korábban megírtuk, a munkavállalók felének a munkahelye céges vacsorát vagy partit szervez. A vacsora számít gyakoribbnak, a munkavállalók harmada vesz részt ilyen eseményen,az ünneplési formát, míg a karácsonyi partire minden ötödik munkavállaló hivatalos. (Persze egy remek parti helyett lehet egy kínos este is!) A munkahelyek negyedénél szokás a karácsonyfaállítás, arra pedig a dolgozók harmada számíthat, hogy a fa alá pedig valamilyen céges ajándék, jutalom is kerül. Ezen belül ajándékcsomagot a magyar munkavállalók 14 százaléka kap, pénzjutalomra 11, tárgyjutalomra 6 százalék számít. Azonban hiába az ünnepi készülődés, valami nincs rendben a céges karácsonyi bulikkal. A munkavállalók csaknem fele ugyanis nem jár el ezekre az eseményekre – derült ki a DreamJo.bs és az NRC Marketingkutató Kft. felméréséből Nézzük, mi bosszant bennünket, magyarokat a leginkább:

  • Vigyázat, ünnepi baki veszély!
    Az év vége és az év eleje az ünnepi ajándékozás és rendezvények ideje. Csalóka biztonságérzetbe ringathatnak bennünket a kellemes hangulatot sugalló lehetőségek, figyelmes ajándékok, ügyfélpartikra való meghívások. Érdemes ezért körültekintőbbnek lennünk, hogy ne vétsünk olyan bakit, amely a későbbi kapcsolattartásban keserű szájízt okoz, sőt, hagyjunk kellemes emléket vendéglátóink szívében.

    sokan kifordulnak önmagukból, pl. rányomulnak a kollégáikra (45%)

  • „jópofizni” kell a főnökkel (45%) vagy a kollégákkal (35%)
  • minden csak az alkoholról szól (40%)
  • nem szereti a kollégáit (14%)

A megkérdezettek 39 százaléka ugyanakkor nem tudott nyilatkozni a tapasztalatairól, hiszen még soha nem vett részt céges karácsonyi bulin. A szakértők szerint azonban a negatív vélemények ellenére az ilyen év végi összejövetelek fontosak a csapat összetartásához.

„Nem is a céges karácsonyi buli a lényeg, hanem az egész éves közös munka honorálása. A közös ünneplés segít, hogy a kollégáink érezzék, egy csapatban játszunk, és együtt értük el mindazt, amire büszkék vagyunk, és azt is, amiből tanultunk. Az ilyen bulik arra szolgálnak, hogy megköszönjük a csapatunk tagjainak az egész éves erőfeszítéseit. Ez a visszajelzés elképesztően fontos, de az év végi hajtás közben könnyen kimaradhat. Ha a kollégák nem érzik, hogy értékeljük őket, mi tartja őket nálunk?” – teszi fel a kérdést Sóti Anett, a DreamJo.bs társalapítója.  A kutatás eredményeiből kiderül: a munkavállalók többsége tényleg díjazza ezeket az összejöveteleket: minden bosszantó tulajdonság ellenére a megkérdezettek 60 százaléka szereti a céges karácsonyi partikat.

Túlélőkalauz céges bulihoz
A következő hetekben egymást érik a kisebb, vagy nagyobb céges rendezvények. Minden vállalkozás igyekszik valamilyen módon a megköszönni a munkatársainak az egész éves munkát. Ezek a bulik hol szolidabbak, hol vadabb emlékeket őrzünk róluk, az biztos hogy, vacsora, vagy ebéd, ital és akár tánc is szerepel a programban. Van aki már most retteg attól, hogy mi fog történni, kínosan feszeng ezeken a kötelező bulikon, van aki a tavalyiról is laza emlékeket őriz. Mi most mindannyiuknak adunk néhány túlélési tippet, mondunk pár etikett szabályt, főleg azért, hogy januárban is ugyanez a munkahely várjon rájuk.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek