Nem árulhatnak a magyaroknak drágábban a külföldi webshopok

2018. november 15. csütörtök - 06:10 / PP/MTI
  •    

A magyar fogyasztó is jogosult lesz arra, hogy ugyanazon az áron és feltételekkel vásároljon külföldi webáruházból, mint a helyiek. Az erről szóló törvényjavaslatot 170 igen, 1 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés.

A Trócsányi László igazságügyi miniszter által jegyzett törvény uniós irányelveknek megfelelően módosított két, fogyasztóvédelemmel összefüggő jogszabályt annak érdekében, hogy biztosítsák az egyenlő bánásmódot a fogyasztóknak áruvásárlás vagy szolgáltatás igénybe vétele esetén függetlenül állampolgárságuktól vagy attól, hogy hol laknak, illetve hol telepedtek le az unióban.

nő az online torta

Kép: Pixabay

Az idén februárban elfogadott uniós rendelet tiltja, hogy áruvásárlás vagy szolgáltatás igénybe vétele esetén a kereskedők a vevőket állampolgárság, lakóhely, illetve letelepedési hely alapján megkülönböztessék, illetve online vásárláskor területi alapon korlátozzák a weboldalukhoz való hozzáférést.

Uniós rendeletről lévén szó nem szükséges részletekbe menő magyar szabályozás, hiszen a rendeletet teljes egészében és közvetlenül alkalmazni kell Magyarországon, de ki kell jelölni a végrehajtásért felelős szervezetet és meg kell határozni a rendelet megsértése esetén alkalmazandó szankciókat. A rendelet végrehajtásért fogyasztóvédelmi hatóságként a Pest Megyei Kormányhivatal lesz felelős – hangzott el az expozéban -, az eljárást pedig a fogyasztóvédelemről szóló törvényben meghatározott eljárási szabályok határozzák meg.

A rendeletet december 3-tól kell alkalmaznia a tagállamoknak, ez a jogszabály hatályba lépésének időpontja is.

December 1-től tilos a geo-blocking
Az Európai Bizottság felmérése szerint az unióban működő webshopok 63 százaléka nem teszi lehetővé a más tagországból kezdeményezett online vásárlásokat, ez pedig súlyosan gátolja az egységes piac és az e-kereskedelem Európai Unión belüli kiteljesedését. A december 3-án hatályba lépő geo-blocking rendelet ezt a diszkriminációt számolja fel.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek