Négy nap alatt ledolgozzuk a munkaidőt, aztán hátradőlhetünk?

2018. augusztus 13. hétfő - 09:10 / piacesprofit.hu
  •    

Heti négy napi munkával tudnák le a 40 órás munkaidőt az osztrák postások. A szakszervezetek támogatják a munkaidő ilyen beosztását, más területeken is.

Nem kevés vita várható, hiszen nemrég fogadtak el törvényt, amely a 40 órás helyett 50 órás munkaidőt is lehetővé tesz. Ugyanakkor az osztrák kollektív szerződések lehetőséget adnak arra, hogy munkáltató és alkalmazottai a munkaidő rugalmas beosztásában állapodjanak meg.

Kép: Offiseven

Kép: Offiseven

Terjedőben van ez az IT-szektorban, de van már példa a vendéglátásban is: egy felső-ausztriai négycsillagos szálloda munkatársai négy tízórás műszakban tudják le a heti munkaidőt és három szabadnapjuk van.

Kínában is rugalmasabb a munkarend, mint Magyarországon
A magyar munkavállalók rugalmasságra vágynak, ugyanakkor a hazai vállalatok még le vannak maradva ezen a téren. A dolgozók szerint a távmunka és rugalmas időbeosztás növeli a hatékonyságot, ami a vállalatok számára is egyértelmű előnyt jelent.

Hasonló rendezést szorgalmaznak most a postai dolgozók. Erre legfeljebb egy részüknek nyílhat lehetősége: a posta által üzemeltetett távolsági buszhálózat járművezetőinél bevezetik a heti 50 órás munkaidőt – azaz elvesztik a túlórázásért eddig kapott összegeket.

(Forrás: Die Presse, Der Standard)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.