Ne lepődj meg, ha robot takarítóval találkozol Ferihegyen

2019. február 21. csütörtök - 18:09 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Egyedülálló, saját fejlesztésű takarító robot tesztelését kezdte meg az Airport Security Zrt. a Budapest Airport területén a takarítási feladatok magasabb színvonalú és automatizált ellátását megcélozva.

Szíj Csaba, a B+N Referencia Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint már 2018 őszén, az Airport Security Zrt, megvásárlása után megkezdték a nemzetközi repülőtéren a szolgáltatások fejlesztését. „Küldetésünknek tekintjük, hogy a nemzetközi repterünk, mint az ország légi kapuja, kiemelten jó benyomást keltsen, s ebben nagy szerepet játszik a tisztaság is. Kutatás-fejlesztési részlegünk már 2 éve dolgozik a saját fejlesztésű Integrated Cleaning Assistant takarítórobotunkon, melynek prototípusát a reptéren próbáljuk most ki.”

A takarítás köztudomásúlag nem tartozik a legelismertebb munkák közé. A B+N Referencia Zrt. célja a takarítórobot fejlesztésével nemcsak az, hogy a munkaerő problémára hatékony választ adjon, de célul tűzte ki azt is, hogy világszínvonalú, innovatív eszközök bevezetésével és használatával az ebben a szektorban dolgozók társadalmi elismertségét is emelje, felhívja a figyelmet az egyébként láthatatlan, háttérben dolgozókra.

Airport Security zrt.

Kép: Airport Security Zrt.

A takarítás (mint klasszikusan minden egyéb, kiemelten emberierőforrás-igényes szektor) robotizálása világszinten az automatizálás és az Ipar 4.0 homlokterében van, a B+N a világ élvonalába kapcsolódott be ezzel a most készülő fejlesztéssel. Az ICA különlegessége azontúl, hogy teljesen önerőből megvalósult magyar fejlesztés, hogy nem klasszikusan robotikával foglalkozó cég fejlesztette, hanem olyan vállalat, amely napi szinten 5 millió négyzetméter felületet takarít és üzemeltet, ezért komoly rálátása van arra, hogy milyen elvárások fogalmazódnak meg a takarítással és így egy takarítórobottal szemben.

névtelen2

Az ICA mindössze két év alatt eljut a tervezőasztalról a bevezetésig, a mostani, második prototípust követő sorozatban gyártott robotok már 2019 első negyedévében munkába állnak a B+N ügyfeleinél. A B+N Referencia Zrt. K+F vezetője, Zalka Péter elmondta: „A fejlesztés során nem a munkaerő teljes kiváltása volt a célunk, hanem az emberi munka támogatása, hatékonyságának növelése és automatizálása. A takarítórobot kifejezetten nagy területek, mint például a reptéri terminálok, kórházi folyosók hatékony kiszolgálására a legalkalmasabb. Ezek azok a területek, amelyek takarítása a legmonotonabb feladat a takarítószemélyzet számára, így ennek automatizálásával a munkatársaink a minőségibb munkára koncentrálhatnak.”

ICA prototípus jelenleg egy műszak alatt 1500 négyzetméter területet tud kiszolgálni, önállóan tervezi a bejárási útvonalát a beprogramozott takarítási helyszíntérkép alapján. Az akadályokat automatikusan kikerülő ICA megjegyzi a kimaradt területeket, és azokra később visszatér. A folyamatban levő fejlesztések eredményeként az elvégzett munkáról, a takarított és kihagyott területekről adatbázis készül, így a minőségellenőrzés is automatizálható.