Nagy lehetőség kis cégeknek – mire érdemes figyelni hitelfelvételkor?

2017. augusztus 04. péntek - 08:01 / piacesprofit.hu
  •    

Minden vállalkozás életében eljön a pont, amikor a cég további fejlődéséhez külső forrás bevonására van szükség. Azonban a kisvállalatok gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy nehezebben jutnak hitelhez nagyobb méretű társaiknál.

Ennek oka többek között, hogy a számviteli beszámolójuk kevésbé részletes, így nehezebb őket pusztán a számok alapján megítélni. A pénzintézetek többsége úgynevezett „dobozos” – meghatározott szabályrendszerrel rendelkező – termékeket kínál a kisvállalkozásoknak, amelyeknek alapvető elemük a pénzügyi teljesítményre alapozott mutatók vizsgálata.  Ez nehézkes lehet az egyszerűsített bevallással rendelkező ügyfél esetében. Mivel a kisebb adminisztrációval járó adózási formák egyre népszerűbbek, így a pénzintézeteknek is fel kell készülniük az ilyen jellegű ügyfelek kezelésére. Jó hír, hogy a bankok között már van olyan intézmény, amely erre megoldást kínál. A Sberbank szakértői kiemelik, hogy a mérettől és vállalkozási formától függetlenül érdemes figyelni arra, hogy a hitelcélnak vagy a felhasználásnak megfelelő típusú finanszírozást válasszon a vállalkozás.

felértékelődhet a faktoring a cégek finanszírozásában

Kép: Pixabay

Keressük a konkrét problémánkra megfelelő megoldást! Van miből választani!

A vállalkozások mindennapi életében rengeteg kiadás merül fel, amelyek a napi működés fenntartásához szükségesek, ilyenek például a munkabérek vagy a szállítók kifizetése. Minden cégnél előfordulhat, hogy a pénzügyi kiadásaik során átmeneti likviditási hiány lép fel: ennek áthidalására a nyújt segítséget a folyószámlahitel. Ez egy szabad felhasználású, rövid lejáratú, évente megújítható hitelforma. Minden esetben fontos az egészséges finanszírozási szerkezet fenntartása, azaz hogy a hitelcél vagy felhasználás időtávjával legyen összhangban a hitel futamideje. Gyakori hiba ugyanis, hogy egy cég a folyószámla hitelkerete terhére valósít meg kisebb összegű beruházást és nem számol azzal, hogy ha a hitelkeret nem kerül megújításra, akkor a periódus végén egyösszegben vissza kell törleszteni azt – figyelmeztetnek a Sberbank szakértői.

Beindulhat a vállalati hitelezés
Londoni pénzügyi elemzők szerdai előrejelzése szerint a magyar gazdaság ciklikus fellendülésének környezetében a banki hitelkihelyezés gyorsuló ütemű növekedése várható Magyarországon a következő két évben.

A beruházási hitelt nagy összegű beruházások esetén érdemes igénybe venni. Itt a hitelcél kötött, hosszabb a hitelbírálat átfutási ideje, valamint dokumentációigényesebb, viszont a nehézségekért cserébe ez a hitel olcsóbb, amely egy nagy összegű beruházásnál jelentős megtakarítást jelenthet a vállalkozásnak. A banki ügyfelek többsége jellemzően ingatlanvásárlás, vagy nagyértékű munkagép beszerzésekor veszi igénybe ezt a finanszírozást – tette hozzá a Sberbank szakértője.

A hosszabb távra is igénybe vehető szabad felhasználású hitelek a kisebb összegű beruházások megvalósítására teremtenek fedezetet. Ez egy egyszerűbb finanszírozási mód, hiszen nem kell a hitelcélunkat igazolni, gyorsabb a bírálat, azonban a hitel magasabb kockázata miatt általában a bankok magasabb kamattal kínálják. Célszerű lehet olyan eszközberuházásokra is fordítani, amelyek gyorsan avulnak, ilyenek például a szoftverek. A Sberbank is rendelkezik olyan termékkel, amely a kisértékű beruházások megvalósítására, hirtelen jött üzleti lehetőségek kihasználására nyújt megoldást, amelyet az egyszerűbb bevallással rendelkező vállalkozók részére is ajánlanak.

Mire figyeljünk? Készüljünk előre!

Előfordul, hogy a vállalkozások rosszul mérik fel saját pénzügyi igényeiket és lehetőségeiket, és csak akkor keresik fel pénzintézetüket, amikor már fizetési nehézségek léptek fel. Ezt megelőzendő, a Sberbank szakértői azt tanácsolják: vegyék igénybe pénzügyi szakemberek segítségét, mert így jobban kihasználhatók az adódó lehetőségek, nem utolsó sorban pedig a vállalkozás számára optimális megoldások születhetnek.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek