Munkahelyi szerelem: házi nyúlra is lőhetünk

2019. február 13. szerda - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Szokták mondani, hogy a szerelem mindent legyőz. Ha azonban egy zord főnök és pletykás kollégák állítanak elé akadályt, jobb, ha inkább nagyon is tudatosan teszünk azért, hogy mind szakmai, mind magánéleti fronton happy end legyen a munkahelyen szövődött szerelem vége.

Kép: Pixabay

Mindenki ismeri a „házi nyúlra nem lövünk” alapszabályt, csak sokszor mégsem tartjuk be. Ez bizonyos szempontból érthető is, hiszen az életünk jelentős részét töltjük a munkahelyünkön, a kollégákkal többet vagyunk, mint bárki mással, akit ismerünk, ráadásul jó eséllyel hasonló érdeklődésű emberekkel vagyunk összezárva a cégben. Nem meglepő tehát, hogy a munkahelyi szerelem nemcsak romantikus filmek kedvelt témája, de mindannyian tudunk legalább egy embert az ismeretségi körben, aki legalábbis már kacérkodott vele.

Számos romantikus film és drámai történet is felrémlik. Hogy inkább az előbbire hasonlítson majd a végeredmény a saját életünkben, a legjobb, ha tudatosan építjük a kapcsolatot és figyelünk néhány alapvető dologra.

Megéri lőni a házinyúlra!

Alapvető tévhit él az emberekben azzal kapcsolatban, hogy egy munkahelyi románc csak rosszul végződhet, hiszen a párok magánélete összekeveredik a munkahelyi viszonyukkal. Csakhogy ez nagy tévedés, a statisztika szerint éppen hogy a munkahelyi kapcsolatok tartósabbnak bizonyulnak a „civil” ismeretségeknél. Legalábbis ez derült ki Dennis Powers, a Dél-oregoni Egyetem munkatársának kutatásából. Eszerint az Egyesült Államokban évente mintegy nyolcmillió alkalmazott „mártja a tollát irodai tintába” (ez csaknem megegyezik New York City lakosságával), és a kapcsolatok 50 százaléka nem merül ki egy rövid kalandban, éppen ellenkezőleg, hosszan kitart, és házassággal végződik.

Elő a józan ésszel!
  • Van néhány kérdés, amit jobb előre tisztázni. Különben nem valószínű, hogy sokáig húzza a kapcsolat.
  • Mennyit kell együtt dolgozni a kiszemelttel? Minél kevesebbet, annál könnyebb lesz.
  • Van-e bármilyen versenyhelyzet, vagy alá-fölé rendeltségi viszony a felek között?
  • Van-e a cégnél szabályzat az alkalmazottak közötti kapcsolatokról
  • Mindketten fel akarják és tudják-e vállalni a kapcsolatot a nyilvánosság előtt?
  • Felkészültek-e arra, hogy lehet, hogy egyiküknek új munka után kell néznie vagy a szabályzat, vagy rosszabb esetben egy majdani szakítás miatt?

Diszkréten, de ne titokban

A legtöbb irodai párocska legalábbis a kapcsolata elején megkísérli titokban tartani a románcot a kollégák előtt. Ez szinte sosem sikerül, a Dennis Powers által megkérdezett párok mindegyike szerint amikor kollégáiknak is bevallották a kapcsolatukat, rá kellett jönniük, hogy már mindenki tudott róla. Titkolózni tehát nem éri meg, viszont érdemes diszkréten kezelni a kapcsolatot: a munkatársak értékelik, ha nem az iroda kellős közepén fonódik össze a párocska.

Ne! Lépj! Félre!

Bár egy kapcsolatban egyébként sem ajánlatos mellékösvényeket keresni, ez egy munkahelyi kapcsolatnál kétszeresen is kerülendő. A dráma ugyanis nem marad otthon, hanem követ az irodába is. Márpedig a kollégák – és a főnökök – ebben az esetben a megcsalt fél oldalára állnak.

A tiltott gyümölcs a legédesebb

A vállalatoknak is szembe kell nézniük azzal, ha két dolgozó egymásra talál. Ez különösen a kisebb cégeknél jelenthet problémát, amelyet nem tudnak kezelni. Sok vállalat hivatalosan vagy informálisan tiltja a munkatársak közötti intim kapcsolatot. csakhogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a tiltások nem működnek. Dennis Powers szerint a szabályzat megszegése éppen ad egy kis pluszt a kapcsolatnak, tehát ellenkező eredménnyel jár. A szakember véleménye szerint inkább a cégvezetőknek és a menedzsereknek kell felkészülniük arra, hogy két beosztottjuk egymással hetyeg – és jobb, ha megtanulnak együtt élni vele.

Valentin-napra szeretettel: a munkahelyi románc szabályai
Praktikusnak tűnik a munkahelyen szerelmet keresni, ám sok veszély is leselkedik a párokra. A csapat általában nehezen viseli a kollegiális kapcsolat intimmé válását, a főnök pedig a teljesítmény romlásától tart. Nyakunkon a Valentin-nap, ebből az alkalomból egy kicsit körüljártuk a munkahelyi románcok témakörét.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek