Mit keres három kislány a magyar adórendszerben?

2018. június 21. csütörtök - 10:05 / piacesprofit.hu
  •    

EVA, KATA, KIVA, az egyéni vállalkozók és kisvállalkozások számára nem számítanak már idegennek, de mindhárman tartogatnak meglepetéseket. Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna kisvállalati adószakértő legújabb könyvében ezeknek a vállalkozók körében népszerű adónemeknek az előnyeit és buktatóit ismerteti.

webre16 évvel ezelőtt megszületett valami, aminek mindenki a csodájára járt. A vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentésére és adóterheinek enyhítésére megszületett az EVA mint új lehetőség. A kezdetben hihetetlenül alacsony mértéke miatt nagyon nagy volt a rajongótábora. Később azonban az adómérték emelésével egyre többen hagyták el őt. Még arról is lehetett hallani, hogy esetleg a végleges búcsúztatására is fel kell készülnünk. Ez azonban nem történt meg.

10 évvel később, 2013. január 1-jén megszületett egy másik kislány is, akit már mindenki nagyon várt, gyorsan megszeretett, sokan azonnal életük párjává választott. Kezdetben törékeny, sebezhető volt, ki kellett ismerni, hogyan is működik. De mint minden gyerek, ő is változott. Cseperedésével kigyógyult gyermekbetegségeiből, és most, hogy már lassan iskolaérett korban van, elmondhatjuk, töretlen az érte való rajongás.

Egyre nagyobb a tábora, évről évre egyre többen fogadnak neki hűséget, és csak kevesen gondolják azt, hogy mégsem ő az igazi. Igen, ő az. A KATA. A vállalkozók hű társa, aki leginkább az adókötelezettségek optimalizálásában segít.

Egy időben a katával, megszületett az ikertestvére is, bár kétségtelen, hogy nem egypetéjű ikrekről van szó. Ugyanazoktól a szülőktől, de egészen más érdeklődési körrel jött a világra. A KIVA névre keresztelt testvér nem volt olyan népszerű a játszótéren, így időközben teljesen megváltozott, kétségtelen előnyére.

Róluk van tehát szó: a kisvállalati adók családjáról

A magyar adórendszer finomításaként 2003-ban indult az első próbálkozás a legkisebb vállalkozások adó- és adminisztrációs terheinek csökkentésére. Ekkor vezették be a jövedelem (nyereség)-adózásban az EVA fedőnévre hallgató egyszerűsített vállalkozói adót. Tíz évet kellett arra várni, hogy kicsit szélesebb adózói kör is élni tudjon valamiféle kedvezményes adózással, ekkor születtek meg a kis- és középvállalkozások számára tervezett „kisadók”, azaz a KATA és a KIVA, melyek csak részben tudták elérni azt a célt, mely érdekében a jogalkotók kitalálták őket.

„Egy vállalkozónak kutya kötelessége minden legális adómegtakarítási lehetőséget kihasználni!”

A bevezetésüket követő években mindhárom adónem jelentős átalakuláson esett át, az idők során az EVA háttérbe szorult, az egyre népszerűbb KATA és a KIVA hatálya alatt adózók száma viszont robbanásszerűen megemelkedett. Mondhatni, számuk elérte a kritikus tömeget, így itt az ideje, hogy komolyan számoljunk velük. Úgy tűnik, túl vannak a kezdeti gyermekbetegségeken, pontosabban körvonalazódtak a szabályok a gyakorlatban, valamint azok a vállalkozástípusok, melyeknek előnyös lehet valamelyik rájuk szabott adózási forma.

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna kisvállalati adószakértő, az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke legújabb könyvében ezeknek a népszerű, ám sokak számára még mindig meglepetéseket tartogató adónemeket mutatja be A-tól Z-ig. Az Adónavigátor legújabb szakkönyvének segítségével az ön vállalkozása is elkerülheti a kisadók buktatóit.

Ez a könyv a gyakorlatból táplálkozik, összefoglalja mindazt a tudást, melyet a három speciálisan kisvállalkozók számára életre hívott adónemmel kapcsolatosan ismerni érdemes, mielőtt a vállalkozó adózást vált, illetve elhagyja azt. Nemcsak önmagában mutatja be az egyes kapcsolódó jogszabályokat (pontos jogszabályi hivatkozásokkal!), hanem ezeket a különös adókat elhelyezi az egész adórendszeren belül más adónemekkel való viszonyukban is. A kapcsolódó adminisztrációs kötelezettségeket, számviteli elszámolásokat is bemutatja, így komplex képet kapunk mindazon feltételekről, feladatokról, melyek az adott adózási forma kereteit jelentik a mindennapokban a vállalkozás életében.

Bátran mondhatjuk, hogy segítségével minden kérdésünkre – még azokra, amiket fel sem tettünk – érthető és használható válaszokat kapunk, legyünk akár vállalkozók, akár számviteli, adózási szakemberek – ahogy ezt a szerzőtől már megszokhattuk.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek