Mire ügyeljen egy katás az iparűzési adónál?

2018. november 14. szerda - 08:11 / piacesprofit.hu
  •    

Reggeli egypercesükben az Írisz Office adótervezői a katás vállalkozók figyelmét hívják fel az iparűzési adóval kapcsolatos egyik fontos tudnivalóra, amire ha nem ügyelünk, a dupláját is fizethetjük annak, mint kellene.

A kisadózó vállalkozó saját döntése alapján kérheti, hogy iparűzési adóalapját úgy állapítsák meg, hogy az a székhelye és fióktelepe szerinti önkormányzatonként 2,5-2,5 millió forint legyen.

Ez 2 %-os (maximális mértékű) iparűzési adóval számolva 50 000 Ft-ot jelent évente – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői Reggeli Egyperces bejegyzésükben.

Amennyiben a vállalkozás rendelkezik fiókteleppel is, úgy településenként (maximum) 50 ezer Ft az adó, így érdemes mérlegelni a fióktelep szükségességét, hiszen az az iparűzési adó duplikációját jelentheti.

A gyakorlatban általában kedvezőbb a tételes iparűzési adó választása, de természetesen előfordulnak kivételek, így azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy a választás előtt mindenképpen konzultáljanak könyvelőjükkel.

További Egyperces válaszokat fontos adózási kérdésekre itt találhat!

Alanyi adómentesség KATÁs vállalkozóknak?
Hogyan alakul az alanyi adómentesség értékhatára, ha az adószámos magánszemélyi státuszom mellett van egy KATÁs egyéni vállalkozásom is? Erre válaszolnak a legfrissebb egyperces cikkükben az Írisz Office szakértői.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek