Milyen összegben részesülök, ha GYOD-ra vagyok jogosult?

2019. május 15. szerda - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

A gyermek otthongondozási díja, azaz a GYOD a beteg gyermek otthoni ápolása esetén járó ellátás. Az Írisz Office összeállításából megtudjuk, milyen feltételek esetén és milyen összeg jár a jogosultnak.

A gyermek otthongondozási díja, azaz a GYOD függ az ápolt gyermekek számától és attól, hogy milyen ellátásban részesülünk még mellette – tájékoztatnak az Írisz Office adótervezői. 

Mennyi az ellátás összege?

  • Egy otthon ápolt gyermek esetén az ellátás összege bruttó 100 000 Ft, amelyből 10 százalék nyugdíjbiztosítási járulékot levonnak, így a szülő nettó 90 000 Ft-ban részesülhet.
  • Több otthon ápolt gyermek esetén bruttó 150 000 Ft-ot, azaz nettó 135 000 Ft-ot folyósítanak a szülők részére.
  • Amennyiben az igénybe vevő jogosult más ellátásra is (pl. nyugdíjra), a GYOD-ot a másik ellátást meghaladó összegben folyósítják. Ez azt jelenti, hogy ha a szülő nyugdíjban részesül havi 80 000 Ft összegben, akkor a GYOD-ot 10 000 Ft összegben folyósítják.
  • Ellenben, ha a szülő más gyermekre tekintettel részesül CSED-ben, GYED-ben vagy GYES-ben, akkor a másik tartósan beteg után igényelt GYOD összege nem csorbul, azaz a teljes nettó 90 000 Ft-ban folyósítják.

A folyósításnak nincs időkorlátja, vagyis a szülő mindaddig jogosult a GYOD-ra, amíg otthon ápolja a gyermekét.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Mi az a GYOD, és ki veheti igénybe?
2019-től új ellátási formában részesülhet az a szülő, aki tartósan beteg gyermekét otthon ápolja, ez a gyermek-otthongondozási díj (GYOD).