Milyen áfa-kulccsal számlázzak, ha külföldi ingatlant adok bérbe?

2018. november 16. péntek - 08:05 / piacesprofit.hu
  •    

Ha egy külföldi ingatlana van egy magyar cégnek, vagy magánszemélynek, és azt bérbe adja, akkor milyen áfakulccsal adózik? Erre a kérdésre adnak egy perces a választ az Írisz Office adótervezői.

Az adóalanynak nyújtott szolgáltatás teljesítési helye alapesetben a szolgáltatás igénybevevőjének címén található. Ilyenkor a számlázásra a fordított adózás szabályai vonatkoznak, vagyis az adót a vevő fizeti meg és egyben levonásba is helyezheti, az alkalmazandó adókulcs 0%, valamint a számlán fel kell tüntetni a „fordított adózás” kifejezést. (Erről itt olvashat részletesebben!)

Ez alól azonban számos kivétel van – az egyik az ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatás – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői a legfontosabb adózási kérdésekre adott egyperces válaszukban.

A teljesség igénye nélkül ide tartoznak:

  • az ingatlanközvetítői és -szakértői szolgáltatások,
  • a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatások,
  • az ingatlanhasználatra vonatkozó jogok átengedése (pl.: bérbeadás), valamint
  • az építési munkák végzésének előkészítésére és összehangolására irányuló szolgáltatások.

Ilyen szolgáltatások esetében a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye az a hely, ahol az ingatlan található. Ebből következően egy külföldi ingatlan bérbeadását az ingatlan fekvésének országa szerinti szabályok szerint, az ott érvényes adókulccsal kell számlázni, függetlenül a bérlő személyétől. Ehhez az érintett országban adószámot is szükséges igényelni, a kiállított számlán pedig ezt az adószámot kell feltüntetni.

További Egyperces válaszokat fontos adózási kérdésekre itt találhat!

Árverezett ingatlannál is ott az áfa kérdése
Az árverés az áfa rendszerében termékértékesítésnek minősül, így a céges ingatlan kényszerértékesítése során is felmerül az áfakötelezettség. Kit terhel az áfa ilyenkor, és kell-e a vevőnek vagyonszerzési illetéket fizetnie az árverésen megszerzett ingatlan után?

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek