Mikor vonhatom le a parkolás áfáját?

2019. február 26. kedd - 08:05 / piacesprofit.hu
  •    

A parkolásról, illetve az úthasználatról szóló számlák áfa-tartalma főszabály szerint nem vonható le. Bizonyos esetek azonban kivételt képeznek a korlátozás alól. Ezeket gyűjtötte össze az Írisz Office.

Az alábbi esetekben a számla áfája csökkentheti a fizetendő áfát:

  • a szolgáltatást az adóalany a saját nevében, de más javára történő szolgáltatásnyújtás érdekében vette igénybe, azaz közvetítőként jár el a szolgáltatás vonatkozásában
  • a parkolást/úthasználatot az adóalany az általa üzemben tartott (ez nem feltétlenül esik egybe a tulajdonlással), 3,5 tonnát meghaladó legnagyobb össztömegű szárazföldi közlekedési eszköz üzemeltetése érdekében hasznosítja

Így például a 18 tonnás kamion parkolásának áfája levonható, míg a 3,5 tonnás kamioné nem, függetlenül attól, hogy adott esetben mindkét gépjármű tehergépjármű.

Hogyan lehet kérni munkáltatói jövedelemigazolást?
Korábban az igazolást kötelező volt a munkaviszony megszűnésével kiállítani. Jogszabályi változások miatt azonban erre már csak akkor van szükség, ha a munkavállaló kéri – figyelmeztettek az Írisz Office adótervezői.

A fenti különös esetekhez hozzátartozik, hogy a korlátozás alóli mentesüléssel csak akkor lehet élni, ha a feltételek igazoltan fennállnak. Ezt olyan nyilvántartás vezetésével lehet teljesíteni, amiben egyértelmű, megbízható és folyamatos módon (praktikusan gépjárművenként külön-külön) vannak vezetve a gépjárművekhez tartozó parkolásról/úthasználatról szóló számlák.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

 

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek