Mi a rabatt, és mikor használjuk?

2019. április 08. hétfő - 08:08 / piacprofit.hu
  •    

A szállítók különféle kedvezményekkel motiválják a vevőket a további vásárlásokra. Az egyik ilyen engedmény a rabatt. Fontos tudni azonban, hogy ebben az esetben nem mindegy, hogy azonnali vagy utólagos kedvezményt adunk.

A rabatt olyan mennyiségi kedvezmény, melyet valamilyen feltételhez kötnek, például adott időszak alatt vásárolt mennyiséghez, ami egy utólagos kedvezmény; vagy a termékértékesítéshez kötött plusz szolgáltatáshoz, például „egyet fizet kettőt kap” akció, azaz azonnali kedvezmény.

Az áfatörvény szerint az utólag adott kedvezmények esetében az adóalanynak lehetősége van az adó alapját csökkenteni, de ez nem kötelező – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői.

Kép: SXC

Kép: SXC

Utólagos kedvezmény:

A rögzített mennyiségi limit elérését követően az adóalany dönthet úgy, hogy:

  • a korábbi ügyletek értékét utólag módosítja. Ebben az esetben helyesbítő számlákat kell kiállítania, melyekkel utólag tudja csökkenteni az áfa alapját és így az áfa összegét,
  • a korábbi ügyletek értékét utólag nem módosítja. Ebben az esetben az eladó kiállít egy bizonylatot, amely igazolja a rabatt értékét. A kiállított bizonylat nem fog áfát tartalmazni.

Azonnali kedvezmény:

Az azonnali kedvezmény esetében a számlán már kiállításkor a csökkentett egységár fog szerepelni.

Bármelyik lehetőséget is választja az adóalany, a megfelelő dokumentáció elengedhetetlen.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Jobban járhatnak a K+F-re vállalkozó cégek
Kedvező változásokat hozott az idei év a szociális hozzájárulási adóból a kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény vonatkozásában. A tapasztalatok alapján a gyártócégek jelentős része nem jelöli meg, hogy K+F tevékenységet folytat, pedig az ehhez kapcsolódó közvetlen költségek csökkenthetik a társasági adó, a helyi iparűzési adó és az innovációs járulék adóalapját is.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek