Menetrend szerint kezdődik a balhé a dinnyével

2017. július 11. kedd - 09:43 / piacesprofit.hu
  •    

Nem múlik el nyár anélkül, hogy ne lenne botrány a legnépszerűbb nyári slágertermék, a görögdinnye ára miatt. Az idén a Tesco egyik akciója miatt robbant a bomba, és még csak most jön a java mert a több kiskereskedelmi láncnál is árleszállítások várhatóak a héten.

Már-már hagyomány, hogy júliusban elkezdődik a dinnyézés: tavaly ilyenkor a budaörsi Tesco áruház parkolójában borogatták le a gyümölcsöt a termelők, tavalyelőtt a dinnyehamisítók és az útszéli árusok miatt volt kisebb felfordulás. Idén is borítékolva volt a probléma felmerülése: előzetesen a Nemzeti Agrárkamara jó dinnyeterméssel számolt, hozzávetőleg 200 ezer tonnával. Egészen pontosan 5 ezer hektár területen 200 ezer tonna dinnye várható, ebből 130-140 ezer tonna hazai fogyasztásra megy, 60-80 ezer tonna pedig exportra.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Majd robbant a bomba: a Tesco 99 forintért akciózta le a dinnyét. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) erre pénteken felszólította a Tesco-Global Áruházak Zrt.-t, hogy azonnal vonja vissza a magyar termelőket „megalázó és etikátlan” akcióját, amelyben 99 forintért árusítják a görögdinnyét, miközben néhány napja még 249 forintért kínálták a gyümölcsöt. A NAK hatósági vizsgálatot is kezdeményez.
A Tesco egyébként július 6-9 közötti napokra (négy napra) hirdette meg 99 forintos dinnyeakcióját. A cég szerint a hatályos versenyjogi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé, hogy az áruházlánc bármilyen külső nyomás hatására változtasson árain, mert az felveti a fogyasztói árakban való megállapodás gyanúját. Ennek ellenére visszaállították az árat 129 Forintra, így a kamarai akció tulajdonképpen sikeres volt.

Azonban éppen csütörtöktől, július 13-án, az akciós váltónapon jön némi lehűlés a dinnyepiacon is: jönnek az új dinnyeárak, 100 forint alatt adják majd többen is a csíkos görögdinnyét – írta a blokkk.com. A Penny a 149 forintos dinnyeárat 89 forintra nyomja le, pontosan egy héttel a dinnyeszezon indító után. Az Aldi 95 forintért adja, de a Lidl sem tétlenkedik majd a maga 99 forintos árával. Az Auchan és a Tesco még nem rukkolt elő újabb árakkal, de valószínűleg nagyon nem fognak lemaradni.

Így éri meg eladni a saját terményt
Őstermelőként vagy vállalkozóként éri meg jobban mezőgazdasági terményeket értékesíteni? A válasz nem teljesen egyértelmű, bár tény, hogy az előbbi kategória képviselőit kevesebb szigorú előírás érinti. Az őstermelőkre ezenkívül kedvezőbb adózási szabályok is vonatkoznak.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor