Menetrend szerint kezdődik a balhé a dinnyével

2017. július 11. kedd - 09:43 / piacesprofit.hu
  •    

Nem múlik el nyár anélkül, hogy ne lenne botrány a legnépszerűbb nyári slágertermék, a görögdinnye ára miatt. Az idén a Tesco egyik akciója miatt robbant a bomba, és még csak most jön a java mert a több kiskereskedelmi láncnál is árleszállítások várhatóak a héten.

Már-már hagyomány, hogy júliusban elkezdődik a dinnyézés: tavaly ilyenkor a budaörsi Tesco áruház parkolójában borogatták le a gyümölcsöt a termelők, tavalyelőtt a dinnyehamisítók és az útszéli árusok miatt volt kisebb felfordulás. Idén is borítékolva volt a probléma felmerülése: előzetesen a Nemzeti Agrárkamara jó dinnyeterméssel számolt, hozzávetőleg 200 ezer tonnával. Egészen pontosan 5 ezer hektár területen 200 ezer tonna dinnye várható, ebből 130-140 ezer tonna hazai fogyasztásra megy, 60-80 ezer tonna pedig exportra.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Majd robbant a bomba: a Tesco 99 forintért akciózta le a dinnyét. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) erre pénteken felszólította a Tesco-Global Áruházak Zrt.-t, hogy azonnal vonja vissza a magyar termelőket „megalázó és etikátlan” akcióját, amelyben 99 forintért árusítják a görögdinnyét, miközben néhány napja még 249 forintért kínálták a gyümölcsöt. A NAK hatósági vizsgálatot is kezdeményez.
A Tesco egyébként július 6-9 közötti napokra (négy napra) hirdette meg 99 forintos dinnyeakcióját. A cég szerint a hatályos versenyjogi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé, hogy az áruházlánc bármilyen külső nyomás hatására változtasson árain, mert az felveti a fogyasztói árakban való megállapodás gyanúját. Ennek ellenére visszaállították az árat 129 Forintra, így a kamarai akció tulajdonképpen sikeres volt.

Azonban éppen csütörtöktől, július 13-án, az akciós váltónapon jön némi lehűlés a dinnyepiacon is: jönnek az új dinnyeárak, 100 forint alatt adják majd többen is a csíkos görögdinnyét – írta a blokkk.com. A Penny a 149 forintos dinnyeárat 89 forintra nyomja le, pontosan egy héttel a dinnyeszezon indító után. Az Aldi 95 forintért adja, de a Lidl sem tétlenkedik majd a maga 99 forintos árával. Az Auchan és a Tesco még nem rukkolt elő újabb árakkal, de valószínűleg nagyon nem fognak lemaradni.

Így éri meg eladni a saját terményt
Őstermelőként vagy vállalkozóként éri meg jobban mezőgazdasági terményeket értékesíteni? A válasz nem teljesen egyértelmű, bár tény, hogy az előbbi kategória képviselőit kevesebb szigorú előírás érinti. Az őstermelőkre ezenkívül kedvezőbb adózási szabályok is vonatkoznak.