Már nem a kínaiaké a legnagyobb

2018. június 13. szerda - 20:07 / piacesprofit.hu
  •    

A Summit, az amerikaiak új óriás számítógépe immár a legnagyobb a világon, a kínaiak öt év után a második helyre szorultak. A szuperkomputer elsősorban a mesterséges intelligencia fejlesztését szolgálja.

Az Oak Ridge Nemzeti Kutatóközpontban két teniszpályányi területet foglal el az IBM által épített gép. Óriás mennyiségű víz áramlik a 37 000 processzort hűtő rendszerében, amely másodpercenként 200 kvadrillió számítás elvégzésére képes. (A nagyságrendet 15 nulla jelzi a 200 után..).

Kép: IBM

Kép: IBM

Ezzel a Summit egymilliószor akkora teljesítményt nyújt, mint egy átlagos laptop, és kétszer akkorát, mint a kínai Sunway TaihuLight, amely 2013 júniusa óta volt a világ legerősebb komputerrendszere.

Az óriásgép elsősorban a mesterséges intelligencia, az AI-kutatások szolgálatában áll majd, többbek között segítheti a Google és az Apple ilyen vonatkozású fejlesztéseit.

Mesterséges Intelligencia = több bevétel
A mesterséges intelligencia is egy üzlet, illetve eszköz a növekedéshez. Mint technológia még fejlődőben van, tehát nagy befektetéseket igényel, ezért igyekeznek a cégek minél hamarabb mérhető anyagi előnyöket learatni az MI-innovációkból.

E célokat szolgálja, hogy 9000 hagyományos processzora mellett a rendszerbe csaknem 28 000 grafikus processzort építettek be, és azok segítségével nem csak a legnagyobb, de a „legokosabb” számítógép is jelenleg a világon.

Kifejlesztését az amerikai kormány ösztönözte azért, hogy lépést tarthassanak Kínával mind katonai területen, az atomfegyverek, a szuperszónikus repülőgépek kifejlesztésénél, mind a polgári repülésben, az olaj-  és a gyógyszerkutatásban.

(Forrás: Wired)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor