Már most gyűjtögethetjük az iratokat a TAO-bevalláshoz

2019. január 23. szerda - 12:03 / piacesprofit.hu
  •    

Jelentős terheket róhat a cégek pénzügyi munkatársaira a társasági adó bevallása, ezért érdemes időben elkezdeni az előkészületeket – hívta fel a figyelmet a MAZARS. A bevallások határideje ugyan csak májusban van, ám számtalan olyan adatra lehet szükség, amelyekhez a pontos adminisztráció és a főkönyvön túlmutató, külön nyilvántartások megléte elengedhetetlen. Bizonyos iratok hiánya pedig még elszalasztott kedvezményeket és adóalap növekedést is jelenthet.

A NAV közzétette a 2018. évi társasági adóról szóló 1829-es bevallási nyomtatvány tervezetét, ami számos feladatot róhat a gazdálkodó szervezetekre – figyelmeztet legújabb elemzésében a MAZARS. Noha a bevallás benyújtásának határideje május végén van, érdemes már most nekilátni az ehhez szükséges teendőknek.

„Már a társasági adóalap megállapítása is komoly adminisztrációt igényel, ami jelentős terheket róhat a gazdasági társaságok pénzügyi munkatársaira. Az adóalap az adózás előtti eredményt alapul véve történik, ám megállapításához számos korrekciós tételt kell figyelembe venni. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a szükséges főkönyvi adatok, tárgyi eszköz analitikák és az adóalap módosító tételek pontosan meglegyenek” – emelte ki H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója.

Kép: freestock

Kép: freestock

A legfontosabb adóalap csökkentő tételek közé tartoznak az értékcsökkenési leírások, K+F költségek, a céltartalékok, fejlesztési tartalékok, bírságok, önellenőrzések hatásainak elkülönítései. Ezeket megfelelő részletességgel kell elkészíteni, ami gyakran nem egyszerű feladat.

A TAO támogatásról – közérthetően
A társasági adóból adható támogatások egyre gyakrabban kerülnek be a hírfolyamba, ezért is fontos, hogy eloszlassuk az ezzel kapcsolatos tévhiteket. Radnai Károly az Orientax Adótanácsadó Zrt. partnerének segítségével bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a tao-támogatások rendszeréről.

„Az adó összegének kiszámításakor ráadásul olyan információkra is szükség lehet, amelyek a főkönyvi adatokból nem következtethetők ki közvetlenül. Ezek elkészítése külön nyilvántartások vezetését igényli, így többletfeladatot jelent. Ilyen lehet egyebek közt a korábbi évek elhatárolt veszteségeinek kiszámítása, az alultőkésítési számítások elvégzése, a fejlesztési tartalék terhére beszerzett tárgyi eszközök amortizációjának manuális korrekciói vagy a kapcsolt felek közötti ügyletek során alkalmazott transzferárak korrekciói” – emelte ki az adóigazgató.

Ezeken túl is akadhatnak olyan feladatok, amelyek valamilyen adminisztratív feltételhez kötöttek. Ilyen lehet a nyilatkozatok beszerzése vagy szerződések megkötése a közhasznú szervezeteknek vagy felsőoktatási intézményeknek adott támogatásokról vagy a nem adomány céljából adott támogatások esetében. „Fontos, hogy az adóbevallás benyújtásakor ezekkel a jogszabályban előírt nyilatkozatokkal már rendelkezni kell, ezek nélkül ugyanis az akár 50%-os támogatási kedvezmények nem vehetők igénybe. Sőt, a támogatás jellemzőitől függően akár adóalap növelés is szükséges lehet” – mondta H. Nagy Dániel.  A 1829-es bevallási nyomtatvány rendelkezik egyébként az energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézetek különadójáról, az innovációs járulékról, illetve a szakképzési hozzájárulásról is.

Tizenkét fontos változás a társasági adóban
Folytatjuk a 2019-es adóváltozásokat bemutató sorozatunkat. Érdemes ügyelnie a következő cikkre a vállalkozásoknak, mert fontos újdonságok vannak a társasági adózásban és az itt igénybe vehető adókedvezmények területén.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek