Lepd meg az agyat, és nyerj egy kis figyelmet

2018. október 25. csütörtök - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Egy váratlan cselekedettel vagy akcióval fokozottabb figyelmet szerezhetsz a vásárlóid és ügyfeleid agyában, ami növeli az esélyét, hogy felfigyeljenek és megjegyezzék az üzenetedet. Földi Miklós Dániel reklámpszichológiai szakértőnk adunk néhány tippet, hogyan érhetjük ezt el.

Az agykutatások révén a reklámpszichológusok is egyre közelebb kerülnek, hogy megértsék, mi történik az agyban, egy váratlan meglepetés hatására. Kutatások alapján az agy egy speciális kis képződménye a hippocampus (bent az agy mélyén) felelős azért, hogy előrevetítse a történéseket. Egyetlen ingerre előhív egy teljes eseménysort. Ez történik akkor, mikor valamit megszokunk vagy elvárunk. A kiváltó inger – pl az első kép vagy szó – után agyunk már előrevetíti a következő történéseket, nem pedig észleli azokat.

A Brut-hatás, avagy az orruknál fogva vezetni a vásárlókat

Egy figyelmi kutatás során a résztvevőknek képek sorozatát mutattak meghatározott sorrendben egymás után többször. Amikor az egyik sorozatnál megváltoztatták a képek sorrendjét, hirtelen megnőtt a hippocampus aktivitása. Miért? Mert a résztvevők agya megjósolta, hogy mi következik, és amikor változást történt azonnal aktiválódott, kiváltva a fokozott figyelmi állapotot.

Mi a tanulság?

Ha egy ismerős helyzetet vagy képet mutatsz a befogadó agya automatikusan előrejelzi, hogy várhatóan mi fog történni a következő pillanatban. De ha te, mint profi reklámszakember megtöröd ezt a sablont valami váratlannal – pl egy váratlan képet, sablont, vagy szöveget illesztesz a folyamatba, akkor sokkal erőteljesebben megfogod ragadni a közönséged figyelmét.

Ahol már találkozhattunk ezzel

A szövegírók már régóta használják ezt a tudást. Például miközben én ezt írom, az agyad már megpróbálja kitalálni, hogy mit fogok m….

konzerdobozba beszélő ember

Kép:Pixabay

…..egfontolni. Ugye azt hitted, hogy azt akarom mondani, hogy “mondani”?

Agyunk valójában számos lehetsége szót – és hozzájuk tartozó jelentést – számításba vesz, mielőtt meghalljuk a szóban fo…

Kép:sxc

Kép:sxc

…glalt jelentést közvetítő utolsó hangot.

Szerzőnkről:
fmdFöldi Miklós Dániel, több mint tízéves üzleti és szakmai tapasztalattal rendelkezik a reklámértékesítés és vállalkozásfejlesztés területén. Kutatói területe a neuromarketing, neurotudományok, döntéshozatal, üzleti pszichológia és önismeret, befolyásolás a munkában. Saját média- és tréningcégét vezeti sikeresen. Ügyfelei elsősorban kis- és középvállalkozások.

Ismerős szófordulatok a meglepetés erejével

A reklámszövegírók például úgy használják ezt a technikát, hogy időnként egy ismerős kifejezést egy váratlan szóval helyettesítenek. Például “ki korán kel, kedvezményt lel”. Az ismerős kifejezéshez képest váratlan szó felketi az olvasó figyelmét.

Mit tegyél:

  • Használj ismert szófordulatokat, és cserélj ki bennünk egy-egy a kampányodnak vagy üzenetednek megfelelő szót!
  • Személyes vagy audiocsatornán közvetített szóbeli előadásnál használj hasonló kezdetű, de eltérő jelentésű” beugrató” szót, mivel agyunk “szókiválogató” módszere megerősíti az elvárást, és könnyebben beépül az üzeneted!
  • Biztosíts az “előrejelzéstől” eltérő információt, hogy biztosan felfigyeljenek rád!

És ígérd meg nekem, hogy kipróbálod ezt a kreatív módszert, hiszen mindketten tudjuk, hogy a tettek beszélnek, nem a sz…

…k, szóval hajrá, használd!

Szerző:

Földi Miklós Dániel

Reklámpszichológus,

Reklámpszichológia.hu

Neuromarketing: merjünk az agyukra menni
Mi rejlik a mostanában egyre gyakrabban hallott kifejezés mögött? Szakértőnk most induló cikksorozatában megismerheted a neuromarketing alapjait, és megtudhatod, hogy hogyan segíthet költségeid csökkentésében, és a vállalkozások profitjának drasztikus növeléséhez.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek