Közlekedési, parkolási bírság továbbszámlázása

2019. május 17. péntek - 12:08 / piacesprofit.hu
  •    

A hétköznapi életben gyakran előforduló eset, hogy a munkavállaló a vállalkozás tulajdonában lévő személygépkocsijával a megengedett sebességhatárt túllépi vagy tiltott helyen parkol és közlekedési vagy parkolási bírság kerül kiszabásra a vállalkozás részére.

Amennyiben a társaság megtérítteti a bírság összegét a munkavállalóval, úgy kérdésként merül fel, hogy a bírság összegéről kell-e számlát kiállítania a vállalkozásnak – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Amennyiben a vállalkozás megtérítteti munkavállalójával a közlekedési vagy parkolási bírság összegét, akkor a kapott pénzösszeg fejében a vállalkozás nem nyújt szolgáltatást, így áfa fizetési kötelezettségük nem keletkezik az Áfa tv. 2. §-ban meghatározott adótárgy hiányában.

Tekintettel arra, hogy a bírság megtéríttetése nem minősül szolgáltatásnyújtásnak, így annak összegéről számlát sem szükséges kiállítania a társaságnak. A bírság munkavállaló részére történő továbbterheléséről elégséges tehát egy számviteli bizonylat kiállítása.

Nem fizettem be a parkolást – viheti a végrehajtó az autómat?
A végrehajtó viheti a gépkocsit is. Az ugyanis nem tartozik a mindennapi életvitelhez nélkülözhetetlen ingóságok közé. Mégis vannak olyan esetek, amikor maradhat, bár olykor csak átmenetileg.