Kiadványban legyél maximalista

2018. június 12. kedd - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

A kiadványok, prospektusok még ma is a leghatékonyabb marketingeszközök közé tartoznak, de csak akkor tudod eljuttatni a célközönségedhez az üzenetedet, csak akkor lesznek elkészült kiadványaid vevőszerző kiadványok, ha jól kommunikálható és figyelemfelkeltő képek és tipográfiai elemek jelennek meg benne – figyelmeztet szakértőnk, Kocsis Zoltán, aki öt plusz egy tippet ad a vállalkozásoknak, hogy mire ügyeljenek nyomtatványaik megálmodásánál.

Rengeteg lehetőség áll az emberek és a cégek előtt termékeik és szolgáltatásaik reklámozására. Van egy nagyon fontos tényező, amit nagyon sok cég figyelmen kívül hagy: ez pedig az, hogy ha egy marketinganyaguknál az első 2 másodperc alatt nem tudjuk felkelteni az olvasó érdeklődését, akkor el is veszítettük őt. Az ember vizuális lény, nagyban befolyásolja tevékenységét, amit lát. Ezt a látványt lefordítja érzelmekre, és ez alapján dönti el vásárlási szándékát. A Te cégednek marketinganyagaival eléred azt a célt, amit kommunikálni kívánsz?

Hogyan tervezz egy jó kiadványt?

Kiadványa és nyomtatott anyaga ma már tényleg bárkinek lehet, csak meg kell ezzel bízni egy felkészült grafikai csapatot, majd a kész grafikai tervekkel elmenni egy nyomdába. Viszont a jó kiadvány ennél már bonyolultabb, és éppen ezért ritkább. Most a brosúrán keresztül bemutatom, hogy a szakmában mit tartunk szép és hatékony grafikai tervnek és kiváló kiadványnak, illetve azt hogyan készítjük el.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Első tipp: legyen célja!

Határozd meg, hogy a brosúráddal mit és milyen célcsoportot akarsz elérni, és ez konkrét cél legyen. A legnagyobb hiba egy kiadvány tervezésénél, ha azért csinálod, hogy legyen. Cél nélkül jellegtelen lesz. Cél lehet az, hogy a kiadvánnyal értékesítesz. Esetleg egy konkrét termék előnyeit bemutatod a cégvezetőknek, és kapcsolatfelvételt kívánsz elérni.

Második tipp: tervezz letisztultan!

Ne használj túl sok betűtípust, túl sok színt és minden oldalon más dizájnt – ettől csak egy összefüggéstelen giccs lesz az eredmény. A jó kiadvány stílusa a cég stílusához hasonló, az arculati elemekből építkezik, és a dizájn alátámasztja azt, amiről beszélsz. Játékos betűtípussal nem adhatsz el szívgyógyszereket, játszóházat pedig ne a tradicionális és komoly színekkel mutasd be.

Harmadik tipp: papírból csak kiválót!

Fényes vagy matt, jó tapintású papírra nyomtasd a brosúrát, mert az igényes papír igényes cégre utal. Az sem mellékes, hogy a kiadvány olvasása jó minőségű alapanyaggal jobb élményt is nyújt, így nagyobb a valószínűsége annak, hogy végigolvassák.

Szerzőnkről:
KocsiszoltankisTöbb mint 30 éve foglalkozik nyomdai grafikai kivitelezéssel. Pályafutása során több mint 1200 cégnek volt segítségére, arculati elemeiknek megalkotásával. Legnagyobb szakmai elismerését 2013-ban kapta, amikor Ferenc pápa megválasztása alkalmából a Köztársasági elnök az általa tervezett, bőrkötéses Szent Pál levelei könyvet adta át ajándékul a katolikus egyházfőnek. Grafikusként hiszi, hogy a jó grafikai kivitelezésnek üzletteremtő ereje van. Elhivatott, hogy a hazai kkv-k eljussanak arra a szintre, amikor a brandjüknek megfelelő arculatot építhetnek fel. Vevőszerző szóróanyagokat, katalógusokat alkothassanak.

Negyedik tipp: szövegezd jól!

A szöveg ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, mint a dizájn. A képeket nem tudom elolvasni, ugye. A jó brosúraszöveg mentes mindenféle céges sablonszövegtől, és az általános állítások helyett a konkrétumokra céloz. Tehát nem „ügyfeleink igényeinek maximális kielégítését tartjuk szemünk előtt”, hanem „minden határidőt betartunk”, és „a projekthez 3 módosítási kört kérhet”. Használj nagy formátumú képeket.

Ötödik tipp: legyél egyszerű, de egyedi

A kiadványtervezés során bátran használj különleges formátumokat. Játszhatsz azzal, hogy a brosúrát máshogy kell kihajtani, kivehető lapokat raksz be, negatív térben jeleníted meg a szövegedet, és így tovább, a lehetőségek száma végtelen. Viszont törekedj az egyszerűségre. A szövegek ne lebegjenek összevissza az oldalon, az olvasás sorrendje legyen egyértelmű. Minden olyan kreatív megoldást kerülj el, ami látványos, de zavaró.

Plusz egy: gondolkodj egységekben

A céges brosúrádat és kiadványodat értelemszerűen a céges arculatodnak megfelelő stílusban készítsd el, viszont csinálj egyszerre teljes „kiadványcsaládokat”. Nagyot emel az egységességen, ha a brosúrád, szórólapod, hirdetéseid, leveleid, prospektusaid és minden display-anyagod ugyanolyan stílusú, a szlogenek és főcímek visszaköszönnek. Elkészíteni is gyorsabb, ha teljes kiadványcsomagokat rendelsz, nem pedig ma egy brosúrát, jövő héten egy szórólapot.

Szerző:

Kocsis Zoltán

Kreatív Ügynökségi igazgató

Idea Fontana Kft.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek