Kémjátszma: a fagylalt visszanyalt

2019. január 15. kedd - 20:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az amerikaiak által kémkedéssel gyanúsított orosz vállalat, a Kaspersky buktatott le egy amerikait, aki szigorúan titkos adatokat lopott el hazája Nemzetbiztonsági Hivatalától.

Mind a jelenlegi, mind a korábbi amerikai kormány azzal gyanúsítja a komputerbiztonsági szoftvereket gyártó orosz céget, a Kasperskyt, hogy együttműködik hazája hírszerzésével. Ennek tükrében 2017-ben meg is tiltották Kaspersky-termékek használatát kormányintézményeknél.

Pixabay

Kép: Pixabay

Sajátos, hogy most kiderült: az orosz vállalkozás figyelmeztette az amerikaikat, hogy egyik nemzetbiztonsági alkalmazottjuk szigorúan titkos adatokat kíván nekik továbbadni. Az illető névtelen twitben kért találkozót a Kaspersky vezetőjétől, és az orosz szakértők Twitter-üzenetei alapján azonosítani tudták.

A jelzésre az FBI letartóztatta Harold T. Martint, akinek házában 50 terabájtnyi, munkahelyéről 20 év alatt ellopott anyagot

A kis cégeken keresztül jutnak be a nagyokhoz
Hetente érkeznek hírek újabb és újabb gigantikus méretű adatlopásokról, kiszivárgásokról, illetve statisztikák a leggyengébb jelszavak használatáról – a megfelelő hozzáállás, a kívánatos biztonságtudatosság mégis messze elmarad az elvárhatótól.

találtak – köztük a NSA legkorszerűbb, legbonyolultabb, számítógéprendszerek feltörésére alkalmazott módszereinek leírását. Martin az NSA egyik külső szolgáltatójánál, a Booz Allen Hamilton cégnél dolgozott és minden titkos adathoz hozzáférhetett. Júniusban állítják bíróság elé, vagy 8 év börtön várhat rá. Eddig azt hitték, az NSA belső ellenőrzése leplezte le – a valódi okot hivatalosan máig nem közölték.

A Kaspersky mindig visszautasította a vádakat, hogy kémkedéssel is foglalkozna. A vádakra válaszul Oroszországból Európába helyezi szervereit, a cég európai ügyfeleinek dokumentumait már svájci telephelyen őrzik. Az amerikai kormányoldalról a gyanú az orosz cég ellen, az eseti támogatás ellenére, fennmaradt.

(Forrás: Politico)