Jön az ünnepi roham és nincs a boltokban eladó

2018. november 21. szerda - 16:07 / piacesprofit.hu
  •    

Tovább csökkent ugyanis a boltos foglalkoztatottak száma a friss statisztika szerint, nem is kicsit. 2018 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest tízezerrel, az év elejéhez mérve pedig ötezerrel zuhant a boltokban foglalkoztatottak száma – írja a blokk.com.

A foglalkoztatottak száma, amely mutató magában foglal mindenkit, aki bármilyen címen munkát végez a boltban, a legfrissebb statisztika szerint 365 ezer volt a bolti kiskereskedelemben 2018 második félévében. Ez a mutató ötezer fővel kisebb az év elejinél. Ezen belül az alkalmazottak száma még nagyobb mértékben csökkent az év elejihez képest, hétezer fővel.

kisbolt

Kép:Pexels

Az irányzat egyértelmű, csúszik lefelé a boltosok létszáma, lépnek le az alkalmazottak. Természetesen év közben a korábbi időszakokban is hullámzott a létszámuk, de ha az irányzatot nézzük, akkor 2018-ban egyértelműen csökkenés olvasható ki az adatsorokból.

Az alkalmazotti körben az eladókeresési láz semmit sem enyhült az elmúlt időszakban, a legutóbbi hónapokban sem, de a szakterület egészét nézve eredményt nem hozott.

Kizárólag a harmadik negyedéves adatokat nézve az elmúlt esztendőkben is csökkenő irányzat rajzolódik ki. Az egyéni, továbbá a társas vállalkozók aránya ugyan fordult egyet, egyéni vállalkozóból kevesebb, társasból több van, ami például adózási szabályváltozásokkal is összefügghet, de az alkalmazottak száma ezekben a három hónapos időszakokban is csökkent.

Munkaerőhiány: egy takarító is megkereshet 250 ezret
Egyre nagyobb a hiány a takarítókból, miközben a területen egy év alatt közel 20 százalékos volt a díjemelés, így a nettó 250-270 ezres kereset sem ritka – derült ki a Rendi friss elemzéséből. A takarító startup idén több mint duplájára növeli árbevételét, bár az akár négyszer akkora is lehetne, ha lenne elérhető képzett munkaerő.

A 2017-es egyszeri megugrás azzal is magyarázható, hogy a minimálbérek feltolása a munkaerőhiánnyal azért tisztíthatta is a munkaerőpiacot, több alkalmazottat kellett bejelenteni onnan, ahonnan korábban ezt nem tették meg (nem csak a kereskedelemben, máshol is), de később ez a hatás elolvadt, a 2018-as második emelést már kevesebben bírhatták.

A boltos világban kétharmadnál kicsit nagyobb a nők foglalkoztatási aránya. Az alkalmazottaknak a derékhadát ők adják, 70% körüli arány mellett. De hát ők is kevesebben vannak a boltban, mint korábban.

Nagyok a bérkülönbségek

A boltos fizikai dolgozók, mert hogy ők a legfontosabbak, havi bruttó átlagkeresete 2015-ben 148 ezer forint, 2016-ban 161 ezer forint, 2017-ben 191 ezer forint volt, 2018-ban pedig már 217 ezer forintra ugrott, ami 2015-höz képest közel másfélszeres (46,6%) növekedés. De ezek a számok csak a négy főnél nagyobb boltos vállalkozásokra igazak, a statisztika ezt méri (a legkisebbeknél feltételezhetően az átlagnál kisebbek a bérek).

És ebben a statisztikai körben, a négy főnél nagyobb boltos vállalkozásoknál a létszám gyakorlatilag csak keveset változott, a 2015 évi  193 ezer fő 2017-re 202 ezerre emelkedett ugyan, 2018-ban pedig 203 ezer fő ez a mutató, évente mintegy 3 ezer fő mozgását jelenti. És ezek főleg a nagyobb boltos vállalkozásoknál csapódhatott le. 

A boltos eladók bérei között nagy különbségek vannak vállalkozásnagyság szerint. A legkisebb kisvállalkozásoknál 188 ezer forint, a boltos nagyvállalkozásoknál 248 ezer forint a havi bruttó átlagkereset. Ez azért nagy különbség, 60 ezer forint, van is mozgás az eladók körében a boltok között.