Jól pörög, mégis uniós átlag alatti a KKV-hitelezés

2018. július 16. hétfő - 11:00 / piacesprofit.hu
  •    

A gazdasági fellendülés a kis- és középvállalkozások hitelpiacán is érződik, két éve folyamatosan bővül a szektornak nyújtott hitelállomány. GDP arányos mértéke azonban még elmarad az európai átlagtól. Pedig a KKV szektor továbbra is vonzó szegmens a bankoknak: a hitelezés mellett számlavezetéssel és devizapiaci műveletekkel jól megtérülő ügyfelekké tehetők a gazdasági növekedésből erős hasznot húzó vállalkozások.

A nemzeti bank hitelkihelyezést ösztönző programja önmagában is indukálja a hitelintézeti versenyt, de az alacsony lévő kamatok miatt korlátozott árverseny mellett a bankok maguk is kreatívak az ügyfélszerzésben: egyre alacsonyabb fedezet és kevesebb megkötés mellett kínálják a hiteleiket. A finanszírozási boomról a hazai Sberbank adatai is árulkodnak, a pénzintézetnél közel másfélszeresére nőtt a kihelyezett KKV hitelállomány az elmúlt két esztendőben.

Ha csak tehetik, nem adóznak, így hitel sincs

Egyszerűbb, olcsóbb, kedvezőbb – érdemes körülnézni a hitelek között
Megjelentek az első állami kamattámogatással nyújtott Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek a banki kínálatban. E speciális, családi otthonteremtést támogató hiteltermékek egyszerre biztosítanak a nem minősített termékeknél kedvezőbb hiteldíjakat, illetve a hiteligényléstől a jelzálogjog törléséig ügyfélbarát ügyintézést.

Több oka is van, hogy a hazai adat messze elmarad az európai számoktól – ismerteti Szabó Péter, a bank KKV-területének vezetője. Egyrészt ma hatalmas mennyiségű pénz keresi a helyét a gazdaságban. Az alacsony kamatok miatt sokan vállalkozásba, ingatlanba, vagy a kettőbe együtt fektetik a pénzüket, aminek eredményeként a KKV-k többsége valójában jól áll finanszírozás szempontjából. Egy másik vetület, hogy noha a magyarországi társasági adóztatás rendkívül kedvező, a megrögzött szokások miatt a vállalkozások inkább az adóoptimalizációra törekednek. Sok esetben még ma is a pénzügyi kultúra része a minél alacsonyabb jövedelmezőség kimutatása. Így azonban nem marad kellő profit a cégben, ami a külső finanszírozók és a bankok előtt vonzóvá tenné a vállalkozást, sürget szemléletváltás az ügyben a Sberbank szakértője.

A felhalmozott tőke és a magyar virtus mellett persze nem szabad szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a bankszektort is érinti az elmúlt évek munkaerőhiánya, így a bankok részéről is akad kapacitás-probléma: kevesebb a jó vállalati hitelszakember a piacon, értékel Szabó Péter.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek