Játékok és autók vezetik a veszélyes termékek listáját

2019. április 10. szerda - 09:05 / piacesprofit.hu
  •    

Uniós szinten a játékok tartoztak a legtöbbször bejelentett termékek kategóriájába, őket második helyen a gépjárművek, harmadik helyen pedig a ruházati, textil- és divatárucikkek követték.

Az Európai Bizottság jelentése megállapítja, hogy 2018-ban a hatóságok 2257 esetben riasztották egymást veszélyes termékekkel kapcsolatban. A legtöbb riasztást Németország (362), Franciaország (249) és Magyarország (172) adta ki tavaly.

túl sok a hamis játék

Kép: Pixabay

Uniós szinten a játékok tartoztak a legtöbbször bejelentett termékek kategóriájába (31%), őket második helyen a gépjárművek (19%), harmadik helyen pedig a ruházati, textil- és divatárucikkek (10%) követték.

Magyarország esetében is a játékok kapcsán adták ki a legtöbb értesítést (34%), viszont itt a ruházati, textil- és divatárucikkek álltak a lista második helyén (19%), melyeket a világítóberendezések követtek (13%).

Ami a leggyakrabban jelzett kockázatokat illeti, Magyarországon első helyen az áramütés veszélye (26%), második helyen pedig a fulladásveszély (23%) szerepelt, melyeket a tűzveszély követett (15%). A rendszerben jelentett veszélyes termékek több mint fele Kínából érkezett az EU területére.

Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért

Árgus szemekkel figyelik a webáruházakat
Minden év novembere és decembere a hagyományos kereskedelem mellett főszezon az e-kereskedelemben is. Mivel az ajándékvásárlások egyre nagyobb hányada kerül át az online térbe, a fogyasztóvédelem megerősítette jelenlétét a webáruházak területén.

felelős biztos kijelentette: „A Safety Gate biztonsági riasztórendszer az európaiak veszélyes termékektől való védelmének kulcsfontosságú eszköze, és tényleg jól működik. A jelentés szerint több mint 2000 riasztás és közel kétszer ennyi termékvisszahívás és forgalomból kivonás történt, ami a szabályok hatékony végrehajtását mutatja. Továbbra is együtt fogunk működni a nemzeti hatóságokkal és a harmadik országokkal az európai fogyasztók biztonságának érdekében.”

A termékvisszahívás az egyik leggyakoribb intézkedés a veszélyes termékek jelentette kockázatok csökkentésére, azonban a fogyasztóktól sikeresen visszajutó termékek aránya továbbra is általában véve alacsony szinten marad. 

A feltárt veszélyes termékek több mint fele Kínából érkezik. A kínai hatóságokkal történő együttműködés a termékbiztonság terén továbbra is elsődleges fontosságú, de az eredmények vegyesek. A Bizottság folytatja a szoros együttműködést az illetékes kínai hatóságokkal ez ügyben. Ez magában foglalja annak tudatosítását is, hogy milyen termékbiztonsági előírásokat kell betartani, ha az uniós fogyasztók számára értékesítik a termékeket.