HR és jogi területen van a legtöbb női vezető

2018. szeptember 24. hétfő - 11:08 / piacesprofit.hu
  •    

A német nagyvállalatok vezetésében csak 14 százalék a nők aránya, s azok jóval kevesebbet keresnek, mint férfi társaik. Nőket általában személyzeti, valamint a jogi feladatok irányítására alkalmaznak a nagyvállalatok.

Mióta az egyenjogúság kérdéseiről egyre több szó esik, az elmúlt években emelkedett a női vezetők száma a legnagyobb német tőzsdei cégeknél, de arányuk még mindig szerény: a 192 felső vezető között 26 nő van, ami 14 százaléknak felel meg. Ugyanakkor keresetük az utóbbi 3 évben átlag mintegy 24 százalékkal nőtt, miközben a férfi menedzsereké 14 százalékkal.

női vezető prezentál

Kép: PP archív

Mindenesetre a jövedelmek így is impozánsak: a német gazdaság női felső vezetői átlag évi 2,7 millió eurót keresnek – szemben a férfiak átlag 3,9 millió eurós jövedelmével. A legtöbbet jelenleg Bélen Garijo, a Merck gyógyszergyár egyik igazgatója kapja: 5,7 milliót. Ezzel a vezetői csúcskeresetek összesített listáján csak a 18. helyen van.

Árt vagy használ a cégnek a női kvóta?
Női kvótát vezetnek be Kaliforniában a cégek igazgatótanácsára nézve: 2021-re már 40 százalék kell, hogy legyen a női vezetők aránya. Az Economist által idézett kutatások alapján nehéz eldönteni, ez jó, vagy rossz a cégeknek.

A második legjobban fizetett női menedzser ugyancsak spanyol: Milagros Carreiro, a BMW HR-főnöke kereken 4,9 milliót visz haza. Ugyancsak személyzeti vezető a harmadik helyezett, ezúttal a Henkel mosószergyártónál, évi 4,3 millióval.

A felmérések szerint nőket általában elsősorban a személyzeti, valamint a jogi feladatok irányítására alkalmaznak a német nagyvállalatok. A remények szerint növekvő egyenlőséggel: a várakozások szerint a férfi és a női jövedelmek a következő 10 évben kiegyenlítődnek.
(Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor