Hogyan igényelhetem a GYOD-ot?

2019. május 16. csütörtök - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

 2019-től új ellátási formában részesülhet az a szülő, aki tartósan beteg gyermekét otthon ápolja, ez a gyermek-otthongondozási díj (GYOD). Előző egyperceseinkben olvashattak a gyermekek otthongondozási díjának az igénybevételi feltételeiről. Most azt mutatjuk be, hogy miként lehet igényelni az ellátást.

A GYOD-ra történő igényt az alábbi szerveknél lehet benyújtani:

  • az igénybe vevő lakhelye szerinti járási hivatalnál;
  • a lakhely szerinti települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál;
  • kormányablaknál.

 Mi az igénylés menete?

Milyen összegben részesülök, ha GYOD-ra vagyok jogosult?
A gyermek otthongondozási díja, azaz a GYOD a beteg gyermek otthoni ápolása esetén járó ellátás. Az Írisz Office összeállításából megtudjuk, milyen feltételek esetén és milyen összeg jár a jogosultnak.

Az kérelmet az Igénybejelentés gyermekgondozási díjra nevű nyomtatvány kitöltésével lehet benyújtani, amely letölthető a kormányhivatalok honlapjáról, vagy személyesen kérhető valamennyi járási, polgármesteri hivatalnál vagy kormányablaknál – olvasható az Írisz Office adótervezőinek reggeli egyperces válaszában.

Az igénybejelentő mellé az alábbi dokumentumokat kell csatolni: 

  • 6 év alatti ápolt gyermek esetén a magasabb összegű családi pótlékra jogosító igazolás, amely tartalmazza a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek állapotát, önellátási képességének a mértékét;
  • 6. életévét betöltött gyermek esetén a háziorvosi igazolást arról, hogy a gyermek tartósan betegnek vagy súlyosan fogyatékosnak minősül
    ha a gyermek oktatási intézménybe jár, akkor az intézmény vezetőjének az igazolását az intézményben való tartózkodás időtartamáról;
  • 6. életévét betöltött gyermek esetén nem kell csatolni a háziorvosi igazolást abban az esetben, ha a gyermek fogyatékossági támogatásra, vakok személyi járadékára vagy rokkantsági járadékra jogosult.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Mi az a GYOD, és ki veheti igénybe?
2019-től új ellátási formában részesülhet az a szülő, aki tartósan beteg gyermekét otthon ápolja, ez a gyermek-otthongondozási díj (GYOD). Az Írisz Office adótervezőinek segítségével most azt mutatjuk be, ki veheti igénybe.