Helyes pasik könnyebben kapnak kockázati tőkét

2017. november 16. csütörtök - 19:10 / piacesprofit.hu
  •    

A régi mondás, miszerint nézd meg az anyját, vedd el a lányát bizonyos mértékig a startupok finanszírozására is igaz. Egy jóképű férfi ugyanis sokkal könnyebben jut kockázati tőkéhez, mint akár egy nő, akár egy kevésbé szép férfi.

Szépség előny, méghozzá olyan előny, amelyet forintosítani is lehet. Azt már korábbi kutatások is bebizonyították, hogy a szép emberek könnyebben építenek karriert. Amerikai kutatók már néhány évvel ezelőtt bebizonyították, hogy a sikeres karrier építésében a szép arc kiemelt szerepet játszik. Összegezve a kutatás eredményeit, azt találták, hogy a szép emberek sikeresebbek a karrierjükben, és ez azután sem változik, hogy szépségük a korral együtt halványodni kezd. Néhány éve azonban az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói ennél is tovább mentek: megvizsgálták, hogy a szép külsőnek van-e hatása azokra, akik – elméletben – csak a hideg számok és a menedzsment profizmusa alapján döntenek arról, hogy finanszíroznak-e egy induló startupot.

startup angyalbefektetővel szemben

Kép:Fotolia

Az eredmények meglepőek: a The Proceedings of the National Academy of Sciences magazinban korábban megjelent kutatásból ugyanis kiviláglott, hogy sokkal nagyobb az esélye a befektetők meggyőzésének, ha a tőkére vágyó startupot egy helyes férfi képviseli, mint ha egy nő, vagy egy kevésbé szép férfi. A férfiak 60 százalékkal nagyobb arányban mutattak be sikerrel egy prezentációt, mint a nők. Az 521 befektetőt felmérő kutatássorozatban elvégeztek egy kontrollált kísérletet is, ahol csak a prezentációt felolvasók hangja volt hallható. Ebben a sorozatban 68 százalékkal több esetben választották a férfi prezentálót a kutatás alanyai.

3 tévképzet a tőkebevonásról
Ha fejben hogy tartjuk, hogy az alábbi közvélekedések hamis mítoszok, elkerülhetünk néhány zsákutcába futást, amikor cégünknek próbálunk tőkét szerezni.

Nem ez az első kutatás, ami rávilágít a női startupperek hátrányára a befektetők meggyőzésében. Már 2009-ben a Dow Jones által finanszírozott kutatás kimutatta, hogy a kockázati tőkét elnyerő startupoknak csak 11 százalékát vezeti nő, míg a Kauffman Foundation 2004-es kutatása akkor 7 százalékra tette a női vezetésű startupok arányát, amelyek pénzhez jutottak a befektetőktől.

A nemek között abban viszont nincs különbség, hogy a külső megjelenés mindkét esetben döntő lehet: a vonzóbb külsejű prezentálók 36 százalékkal magasabb arányban arattak sikert a befektetők meggyőzésében.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek