Ha nem képes gyorsan reagálni, megeszik a „felforgatók”

2019. március 11. hétfő - 17:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az új technológiák kínálta lehetőségek kihasználása, a működést támogató infrastruktúra folyamatos fejlesztése és a stratégiai gondolkodás – ez az a három fő terület, amelyekre a Deloitte elemzése szerint kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a magántulajdonú vállalkozásoknak ahhoz, hogy az üzleti világ gyors változásainak nyertesei lehessenek.

Napjainkban az üzleti környezet felgyorsulása zavart okozhat a társaságok működésében. A felforgató változásokat megfelelő módon hasznosító vállalkozások eredményesebben képesek reagálni a gyorsan változó üzleti környezetre, és előnyre tudnak szert tenni a versenytársakhoz képest.

pixabay.com

Kép: pixabay.com

A Deloitte Private elemzése szerint az új technológiák alkalmazása, a működési hatékonyság folyamatos fejlesztése, illetve a nagyobb összefüggéseket is átlátó, stratégiai gondolkodás az a három fő terület, amelyekre a következő időszakban kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a magántulajdonban lévő vállalkozásoknak, ha versenyben akarnak maradni.

A tanulmányból kiderül, hogy ezeknek a társaságoknak egyelőre felemás a hozzáállásuk az új technológiákhoz. A Deloitte felmérése szerint 62 százalékuk használ prediktív elemzőmegoldást vagy ahhoz hasonló rendszert a hatékonyság növeléséhez, 46 százalékuknál pedig úgy látják, hogy ezek a technológiák komoly segítséget nyújthatnak a fogyasztói elköteleződés erősítéséhez.

A mesterséges intelligencia (MI) bevetése a digitalizációban élenjáró cégeknél

Az ingatlanpiacot is átalakítja a technológiai forradalom
Az új technológiák, mint a mesterséges intelligencia és a blokklánc, alapvető változásokat indítottak el az ingatlanszektorban is. Az adatvezérelt megoldások révén számos tevékenység válhat lényegesen hatékonyabbá ebben a szegmensben is.

számít prioritásnak, a társaságok 72 százalékánál az MI-hez kapcsolódó megoldások a beszerzési kívánságlista élén állnak. 

Azok a pionír vállalkozások, amelyek már alkalmaznak robotikát érintő megoldásokat, rendkívül pozitív tapasztalatokról számoltak be: 90 százalékuknál az előzetesen vártnál nagyobb hatékonyságjavulást és költségcsökkentést eredményezett a fejlesztés, és több mint 80 százaléknál boldogabb munkaerőt.

A közepes méretű cégek egyre többet költenek informatikai biztonságra is, azonban az ezzel kapcsolatos fejlesztések alig felüknél számítanak stratégiai fontosságú beruházásnak.

Az új technológiák bevezetését ugyanakkor sok esetben gátolja, hogy a menedzsment nem eléggé elkötelezett, vagy hiányzik a stratégiai gondolkodás ilyen jellegű nyitottsága a részükről. Komoly kihívást jelent a fejlesztéshez szükséges munkaerő megtalálása is. Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az adattudósok, az informatikai biztonsági és MI-szakemberek iránti igény, azonban

a magántulajdonban lévő társaságok nem mindig tudnak versenyezni a globális nagyvállalatok és tanácsadó cégek által kínált bérekkel.

Jelentős esélyt jelenthet ezeknek a cégeknek, ha időben felismerik a munkaerő-kínálat kapcsán felmerülő változásokat. A jövő év végére a globális munkaerő-piac közel felét már a millenniumi generáció adja majd, akik mást várnak el egy munkahelytől, mint elődeik. Jobban számít nekik a társadalmi felelősségvállalás, fontos számukra, hogy olyan cégnél dolgozzanak, aminek azonosulni tudnak az értékrendjével, rugalmasságot várnak el és lehetőséget önmaguk folyamatos fejlesztésére. Az a vállalat, amely képes ezeket nyújtani, komoly előnyre tehet szert a tehetségek bevonzásában – mutatott rá dr. Kóka Gábor, a Deloitte Private közép-európai vezető partnere.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek