Ha ez a négy adat nem stimmel egy cégnél, akkor ott valami nincs rendben

2018. június 28. csütörtök - 11:02 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre több cégvezető figyeli a cégminősítők ajánlásait. Ez persze kétélű fegyver: egyrészről Ön is sok mindent megtudhat potenciális partnereiről, de ők is az Ön cégéről. Mit nézzünk pontosan, és hogyan érhetjük el, hogy a cégminősítő jó osztályzatot adjon cégünknek?

Ismeretlen cégek rendelése esetén a legtöbb vállalkozás az előreutalásos fizetési módot szeretné választani. A vásárló azonban ebbe a legtöbbször nem megy bele, hiszen meglehet, hogy az ő oldaláról sem áll fenn a bizalom. Ez pedig végül a megbízás kútba eséséhez vezethet.

Sokan azt a megoldást választják ebben az esetben, hogy megpróbálnak kicsit „nyomozni” a potenciális partner után. Átnézik a cég mérlegét, de az ilyen adatokból nehéz következtetéseket levonni a vállalkozások fizetési hajlandóságáról.

Ezért van szükség olyan cégminősítésre, amely pontosan modellezi, mire is számíthatunk az adott cégtől. A Bisnode céginformációs szolgáltató blogjának segítségével összegyűjtöttük, milyen adatokat vizsgálnak meg alaposan a cégminősítés folyamán.

ellenőrző lista

Kép: Freedigitalphotos/2nix

  1. Demográfiai adatok

Sokan nem tartják fontosnak, pedig sok mindenre következtethetünk abból, hogy az adott cég hány éves, hány munkatárssal működik, kik a tulajdonosok, mikor költözött utoljára. Fontos, hogy ne a teljes cégtörténetet nézzük ekkor, hiszen annak az átlagszámai tévútra vihetnek minket, inkább egy rövidebb, az utóbbi időszakra levetíthető időintervallumot vizsgáljuk.

  1. Pénzügyi adatok
Kegyelmi állapot a magyar cégvilágban
Ma szerencsés helyzetben van a magyar cégvilág. Visszaesett a csődök és felszámolások száma, és ha egy vállalkozás kiállít egy számlát, jó eséllyel számíthat arra, hogy időben meg is kapja az ellenértékét. Ez az állapot azonban nem tart örökké, két-három éven belül megváltozhat a helyzet, különösen a már most is kockázatosnak számító iparágakban – figyelmeztetett Keleti József, a Bisnode céginformációs szolgáltató country managere.

A pénzügyi adatokat már többen nézik éles szemmel. Itt megfigyeljük az adott cég likviditási rátáját, nyereségességét, ami utal arra, hogy milyen az adott vállalkozás fizetési morálja, sőt, azt is, hogy a közeljövőben kerülhet-e csődközeli állapotba.

  1. Negatív események

A negatív eseményeket azért érdemes figyelni, mert ha túl sok van belőlük az átvizsgálás alatt lévő cégnél, akkor annak figyelmeztető jelnek kell lennie. Ilyen negatív események többek között a munkaügyi bírságok, adósságok, NAV eljárások.

A modell ráadásul azt is megmutatja, hogy egy-egy eljárás milyen hosszan tartott. Egy pár napos ügy ugyanis nem jelenti azt, hogy azonnal le kell minősíteni az adott céget, ellenben egy több éve húzódó vizsgálat alá eső vállalkozással.

  1. Fizetési hajlandóság

Bár az előző 3 szempont is utalhat egy cég fizetési hajlandóságára, de a leghatékonyabb megoldás mégis csak az, mikor pontosan látjuk, hogy az elmúlt időszakban volt-e késedelmes vagy elmaradt kifizetése az adott cégnek. Ebben az esetben a vizsgált cég partnerei szolgáltatják az adatokat a számlateljesítésekkel kapcsolatban.

Ha a fenti 4 dologra figyel cége működése során, akkor leendő ügyfelei egy igazán kellemes, megbízható, profi cég képét látják vállalkozásáról. Ha pedig Ön figyeli potenciális partnereinek ezen adatait, akkor objektívebb döntéseket tud majd hozni.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek