GDPR – gyakori kérdések: Mennyi ideig őrizhetjük meg az adatokat, és kell-e őket frissíteni?

2018. július 04. szerda - 17:46 / piacesprofit.hu
  •    

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

A Piac & Profit minden, a GDPR-al kapcsolatos cikkét itt találja!

Kérdés:

Mennyi ideig őrizhetjük meg az adatokat, és kell-e őket frissíteni?

Válasz:

Az adatokat csak a lehető legrövidebb ideig lehet tárolni. Ennek az időtartamnak a meghatározásánál figyelembe kell venni, hogy a vállalkozása/szervezete milyen okból végez adatkezelést, valamint az adatok meghatározott ideig történő megőrzésére irányuló jogi kötelmeket (pl. az alkalmazottak személyes adatainak meghatározott ideig történő megőrzését előíró nemzeti munkaügyi, adóügyi vagy csalás elleni jogszabályok, a termék szavatossági ideje stb.).

Vállalkozásának/szervezetének határidőket kell meghatároznia a tárolt adatok törlésére vagy felülvizsgálatára vonatkozóan.

Itt elérhető az Európai Bizottság adatvédelemmel kapcsolatos tájékoztatása!

Kivételes helyzetben a személyes adatok hosszabb ideig megőrizhetők közérdekű archiválás céljából, tudományos és történelmi kutatási célból vagy statisztikai célból, feltéve, hogy megfelelő technikai és szervezési intézkedéseket vezetnek be (pl. anonimizálás, titkosítás stb.).

Vállalkozásának/szervezetének biztosítania kell, hogy a tárolt adatok pontosak és naprakészek legyenek.

Példa

Naprakésszé tétel nélkül, túl hosszú ideig őrzött adatok

Vállalkozása/szervezete Toborzóirodát működtet, és erre a célra munkakeresői önéletrajzokat gyűjt, a munkakeresők pedig díj ellenében veszik igénybe a munkaközvetítői szolgáltatásokat. Azt tervezi, hogy 20 évig őrzi meg az adatokat, és nem vezetett be intézkedéseket az önéletrajzok naprakésszé tételére vonatkozóan. Az adattárolás időtartama nem tűnik arányosnak egy rövid vagy középtávon munkát kereső személy esetében. Ezenkívül az, hogy nem kéri az érintetteket az önéletrajzok rendszeres frissítésére, egy idő után a munkakereső számára bizonyos kereséseket használhatatlanná tesz (például mert az illető időközben új képesítést szerzett).

Előző kérdés: Mennyi adat gyűjtése engedélyezett?

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek