GDPR – gyakori kérdések: Mennyi adat gyűjtése engedélyezett?

2018. július 03. kedd - 15:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

A Piac & Profit minden, a GDPR-al kapcsolatos cikkét itt találja!

Kérdés:

Mennyi adat gyűjtése engedélyezett?

Válasz:

A személyes adatok kezelése csak akkor engedélyezett, ha az adatkezelés más módon nem valósítható meg észszerű keretek között. Lehetőség szerint névtelen adatokat kell használni. A személyes adatoknak a kezelésük céljára alkalmasaknak és relevánsaknak kell lenniük, az adatok körét pedig a célhoz szükséges minimumra kell korlátozni („adattakarékosság”). Az ön vállalkozásának/szervezetének mint adatkezelőnek a felelőssége annak felmérése, hogy mennyi adatra van szükség, valamint annak biztosítása, hogy ne gyűjtsenek irreleváns adatokat.

Példa:

Vállalkozása/szervezete járműmegosztási szolgáltatásokat nyújt magánszemélyeknek. E szolgáltatások nyújtásához szüksége lehet az ügyfelek nevére, címére és hitelkártyaszámára, esetleg azzal kapcsolatos információkra, hogy az illető rendelkezik-e valamilyen fogyatékossággal (azaz egészségügyi adatokra), de a faji származásra nem.

Itt elérhető az Európai Bizottság adatvédelemmel kapcsolatos tájékoztatása!

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

 

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek