GDPR gyakori kérdések: ki férhet hozzá személyes adatokhoz?

2018. július 23. hétfő - 15:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

A Piac & Profit minden, a GDPR-ral kapcsolatos cikkét itt találja!

Kérdés:

Milyen személyes adatokhoz és információkhoz férhet hozzá egy személy kérelem alapján?

Válasz: 

Ha valaki hozzáférést kér a személyes adataihoz, az ön vállalkozásának/szervezetének a következőket kell tennie:

  • megerősíti vagy sem, hogy ön az érintett személyes adatainak adatkezelője;
  • biztosítja a személyes adatok egy példányát az érintettnek;
  • információkkal szolgál az adatkezelésről (az adatkezelés célja, a személyes adatok kategóriái, címzettek stb.).

Vállalkozásának/szervezetének az érintett rendelkezésére kell bocsátania az adatkezelés tárgyát képező személyes adatok másolatát; minden további másolatra észszerű díj róható ki.

A hozzáférési jog gyakorlása szorosan kapcsolódik az adathordozhatóság jogának gyakorlásához, amely lehetővé teszi az egyén számára adatainak egy másik szervezethez történő továbbítását.

Fontos, hogy vállalkozása/szervezete az adatvédelmi nyilatkozatában világosan megkülönböztesse egyik jogot a másiktól, ezért mindkét jogot külön meg kell röviden említeni.

Itt elérhető az Európai Bizottság adatvédelemmel kapcsolatos tájékoztatása!

Példa

Vállalkozása/szervezete online közösségi hálózati szolgáltatást nyújt, amelynek révén az egyének üzeneteket és képeket küldhetnek egymásnak. Egy felhasználó hozzáférést kér a személyes adataihoz, és ellenőrizni szeretné, hogy az ön vállalkozása/szervezete milyen rá vonatkozó személyes adatokat kezel. Az ön vállalkozásának/szervezetének meg kell erősítenie, hogy az érintetthez kapcsolódó személyes adatokat kezel, és azokról (pl. név, kapcsolattartási adatok, elküldött és fogadott üzenetek és képek) másolatot kell biztosítania. Vállalkozásának/szervezetének tájékoztatnia kell az adatkezelés mikéntjéről is – ez általában a szolgáltatás adatvédelmi nyilatkozatában található.

Előző kérdés: mikor kezelhet a cégem személyes adatokat?

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek