GDPR – gyakori kérdések: Állami szerveket is bírságolhatnak?

2018. július 17. kedd - 15:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

A Piac & Profit minden, a GDPR-al kapcsolatos cikkét itt találja!

Kérdés:

Mi történik, ha egy közigazgatási szerv nem felel meg az adatvédelmi szabályoknak?

Válasz:

Különböző eszközök állnak az adatvédelmi hatóságok rendelkezésére meg nem felelés esetére. Valószínűsíthető jogsértés esetén figyelmeztetés adható ki. Jogsértés esetén a lehetőségek közé tartozik az elmarasztalás vagy az adatkezeléstől való ideiglenes vagy végleges eltiltás. Bizonyos országokban az állami szervekre is kiszabhatnak közigazgatási bírságokat. A közigazgatási szerveknek e vonatkozásban ellenőrizniük kell országuk nemzeti adatvédelmi jogszabályait.

Itt elérhető az Európai Bizottság adatvédelemmel kapcsolatos tájékoztatása!

A magánszemélyek kártérítést igényelhetnek, amennyiben egy közigazgatási szerv megszegte az általános adatvédelmi rendelet előírásait, és az érintett vagyoni kárt,például pénzügyi veszteséget, vagy nem vagyoni kárt, például jó hírnév megsértését vagy stresszt szenvedett. Az általános adatvédelmi rendelet biztosítja az érintettek kártérítését, függetlenül az adatkezelésben részt vevő szervezetek számától. A kártérítési igényt közvetlenül a közigazgatási szervnek vagy az illetékes uniós ország nemzeti bíróságainak lehet benyújtani.

Előző kérdés: Hogyan kell kezelni a magánszemélyektől érkező kérelmeket?

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek